Опозиційне телебачення «фонить»

06.10.2011

Місцева влада не винна в тому, що замовк харківський телеканал АТН. Таким є висновок прокуратури, яка з’ясовувала обставини припинення трансляції мовлення опозиційної телекомпанії. Нагадаємо, на початку вересня, невдовзі після заборони трансляції, працівники АТН звернулися до Президента України з відкритим листом, у якому повідомили, що телекомпанія опинилася під загрозою знищення через некомпетентні і неправомірні дії з боку міського голови Геннадія Кернеса, міської санстанції та провайдерських фірм. Віктор Янукович доручив Генпрокуратурі та уряду з’ясувати всі обставини справи.

«Опитано директора і 54 співробітників ТОВ «Телекомпанія АТН», які повідомили, що надати будь–які документальні підтвердження неправомірної діяльності міської влади, в тому числі міського голови Геннадія Кернеса або голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, не можуть», — зазначається у повідомленні Генпрокуратури, оприлюдненому 4 жовтня.

Натомість у прокуратурі стверджують, що проблеми з виходом каналу в ефір пов’язані із низкою неврегульованих питань між АТН та Харківською санепідемстанцією. За словами головного лікаря Центральної санітарно–епідеміологічної станції МОЗ України Любові Некрасової, варто повторно перевірити санітарний паспорт радіорелейної лінії АТН, з метою встановити рівень безпеки роботи передавача сигналу. Виявляється, при виготовленні санпаспорта самі ж фахівці СЕС не врахували фоновий рівень електромагнітного поля радіотехнічних об’єктів, які розташовані поруч із будівлею телекомпанії. Тому тепер паспорт відкликано.

Проте у журналістів та правозахисників виникають підозри: чи залежить розблокування роботи каналу лише від СЕС? «Так, звісно, прямих документальних доказів причетності міської влади Харкова до проблем телеканалу немає, але ставити крапку в цій історії, на мій погляд, ще рано. Занадто багато дивних збігів: чому канали–партнери відмовилися від передачі новин АТН і повернули правлінню гроші? Чому харківська влада, в інтересах якої вирішити цей конфлікт якомога скоріше, і пальцем не ворушить? І ніхто ж не гарантує, що у випадку залагодження всіх негараздів із передавачем та СЕС канал знову транслюватимуть», — пояснює «УМ» головний юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.