Букет із ляпасом

23.09.2011
Букет із ляпасом

Учора в Києві розпочав роботу Форум міністрів освіти європейських країн «Школа XXI століття: київські ініціативи», на який прибули делегати з майже 40 країн. Проте за якихось 15 хвилин після його початку стався інцидент, після якого журналісти втратили інтерес власне до цього поважного зібрання. Й обговорювали лише пригоду за участю київської студентки Дарії Степаненко та міністра освіти України Дмитра Табачника. Невідомо як, Дарії вдалося подолати кілька кордонів охорони, якою було оточене місце проведення форуму. З букетом квітів вона зайшла до зали, де зібралися високоповажні гості, й попрямувала до президії, в якій сидів Дмитро Табачник. Побачивши букет, той заусміхався, але несподівано... отримав ним ляпаса! Цю сцену встигли задокументувати кілька телеоператорів. Хтось із гостей кинувся випроваджувати студентку із залу: Дарія йшла, демонстративно гупаючи підборами, за нею несли її букет–протест. На вулиці дівчину чекали друзі в авто, проте зникнути з місця пригоди їй не вдалося. Дарію наздогнали «беркутівці» й повели до свого «воронка».

Звісно, на прес–брифінгу перше питання, яке поставили журналісти Дмитру Табачнику, стосувалося побаченого. «Ніякого інциденту не сталося, — переконаний пан міністр. — Спочатку вона чарівно посміхалася, казала, як прагне подарувати квіти, потім почала тицяти спересердя цими квітами. Ставлюся до цього абсолютно спокійно, бачите, абсолютно нормально». Коли ж міністра запитали, чи покарають Степаненко, оскiльки «інциденту не сталося», той відповів: «Мене це не цікавить».

Сама Дарія, студентка 2–го курсу гуманітарного факультету Києво–Могилянської академії, пояснила свій вчинок так: «Наш шановний міністр освіти Дмитро Табачник отримав квітами по пиці в нагороду за його позицію та діяльність. Це був протест, це ляпас йому від студентів Києво–Могилянської академії, від Братства святого Луки та від усіх, кого не задовольняє його постать на посаді міністра». І розповіла, що готувалася до цього вчинку три дні: «з допомогою друзів відпрацьовувала удар. Він побудований на базі прийому «уракен» — блискавичний, несподіваний удар. Цим прийомом брати Клички відправили в нокаут чимало суперників. Але я не ставила мети сильно вдарити — мені потрібно було принизити ворога української культури».

«Табачнику цього варто було чекати, — переконана голова мистецького об’єднання «Братство св. Луки» (відомого скандальною акцією смаження яєчні на вічному вогні у Києві) Ганна Сінькова. — Реформи міністра позбавляють нас можливості отримати якісну освіту, а тепер він узагалі не дає вчитися студентам, урізаючи стипендію. Це була спланована акція, що видно хоча б з того, що студентка була з квітами. Я сумніваюся, що є хоч один студент в Україні, який би щиро хотів подарувати Табачнику квіти. І попри те, що на цей саміт було дуже важко пройти через кордони охорони, наша активістка змогла донести свою позицію до міністра».

Після затримання «визволяти» сміливу Дарію поїхав депутат ВР, заступник голови політичної ради партії «Наша Україна» Андрій Парубій. Оскільки дівчина є неповнолітньою, її, на вимогу депутата, відпустили. Чи можуть їй пред’явити свої претензії правоохоронні органи, Парубій з’ясовує з юристами. Але, як наголосив пан Андрій у коментарі «УМ», тепер усі дії щодо Степаненко мають чинити через нього як її офіційного опікуна. «Ляпас Дарії — це гостра, але адекватна дія до тих антиукраїнських заходів, які чинить пан Табачник. Це ознака порядності, патріотизму і небайдужості нашого студентства, — переконаний «нашоукраїнець». — Думаю, сотні тисяч українських студентів хотіли б бути на її місці». І, напевно, не тільки студентів. Адже коли про інцидент оголосив у Верховній Раді народний депутат В’ячеслав Кириленко, його колеги зустріли повідомлення
оплесками.

«УМ» учора додзвонилася до «героїні дня». Дарія здалася нам збудженою, але не зляканою. «Дати ляпас Табачнику на очах у міжнародної спільноти, щоб усі зрозуміли ставлення українського студентства до найбільшого українофоба, щоб показати, наскільки ця людина не на своєму місці, — це була ідея нашого Братства, — розповіла «УМ» героїня дня. — Взагалі це нонсенс, щоб нашу державу представляв найбільш антиукраїнський політик, який навіть виступає російською. Частина членів нашого Братства є студентами «Могилянки», тому ця акція протесту покликана також звернути увагу громадськості на те, як зараз «пресують» найбільш український за своїм духом ВНЗ у нашій державі».

Сергій Квіт, ректор Києво–Могилянської академії, запевнив «УМ», що жодних утисків Дарія як студентка не відчує, проте він обов’язково поговорить iз нею особисто. «Треба мати емоційну стриманість, а вчинок нашої студентки не був таким, — пояснив пан ректор. — Якщо ми не згодні в чомусь iз позицією Міністерства освіти, ми судимося з ними, зокрема вже другий день відбуваються судові засідання у справі нашого позову до Міносвіти».

Як повідомляє прес–служба київської міліції, на Дарію Степаненко, яка «під час дер­жавних заходів у приміщенні клубу Кабінету Міністрів вчинила протиправні дії проти одного з керівників профільного міністерства», складено адміністративний протокол. «Від порушниці прийнято зобов’язання явки до суду», їй загрожує або штраф, або арешт терміном до 15 діб.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На Михайлівській площі київські студенти вчора зібралися на контрфорум, альтернативний зібранню європейських міністрів освіти. Дмитро Табачник сказав, що до проведення альтернативного заходу ставиться позитивно. І додав: «Бажано, щоб студенти вміли ще й читати і зрозуміли, що сьогоднішній форум присвячений середній школі. Вони в своєму форумі розказують про своє бачення вищої освіти. Це, безумовно, цікаво, але так само дотично до сьогоднішнього заходу, як пташиний переліт до свята Богородиці».

Під час акції протесту співробітники спецпідрозділу «Беркут» затримали кількох активістів. За інформацією «Української правди», їх відтягли у бік автозаків, що стояли неподалік від місця проведення акції.

Згодом народний депутат Андрій Парубій у своєму «Фейсбуці» повідомив, що міліція відпустила хлопців. За словами одного з них, Дмитра Карпія, «затримали за те, що побіг на допомогу хлопцям, які захищали від міліції апаратуру. Побіг iз друзями до автобуса, з’ясувати що сталося, звідти вибіг «Беркут». Одразу заламали руки і завели до машини». Карпій розповів, що причину затримання спецназівці назвати відмовилися, хоча спершу обмовилися, що «затримали за рішенням суду про заборону акцій» (Окружний адміністративний суд Києва заборонив проведення будь–яких масових заходів у центральній частині міста 22—23 вересня — під час роботи форуму).

 

ДО РЕЧІ

На прес–брифінгу з нагоди початку форуму міністру освіти Дмитру Табачнику навіть довелося просити вибачення у своєї колеги, директора Департаменту освіти та мовної політики Ради Європи Олоф Олафсдоттір, що журналісти запитують про що завгодно — інцидент iз букетом, його книжку «Все о России», як правильно писати «в Україні» чи «на Україні», а не власне про сам форум. «Я хотів би перед пані Олоф вибачитися, що, на жаль, нашим журналістам освітні проблеми надзвичайно «цікаві», це демонструє безумовну «зацікавленість» наших ЗМІ у розвитку освіти в Україні», — саркастично зауважив міністр. Власне, в Києві представники багатьох країн зібралися для того, щоб обговорити, якою має бути школа XXI століття, i поділитися досвідом. Основні питання, які розглядає форум, — створення єдиного освітнього простору та впровадження єдиних міжнародних стандартів; а також місце освіти в багатокультурному суспільстві: уміння жити разом. У Києві форум відбувається в рамках проведення заходів, пов’язаних із головуванням України в Комітеті міністрів Ради Європи.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>