А сам казав — «не бійтеся»...

22.09.2011
А сам казав — «не бійтеся»...

Так Денис Олейніков звертався до народу.

Учора Денис Олейніков, керівник компанії ProstoPrint, яка займалася друком на футболках напису «Спасибо жителям Донбасса», планував провести в Києві ще одну акцію з їх розпродажу. Нагадаємо, попередній спробі завадили правоохоронці, які конфіскували товар (а заодно й організували йому непогану рекламу). За задумом, цього разу кожен охочий міг би отримати футболку, пройшовши простий квест «5 кроків до свободи». Цим заходом Олейніков хотів «розігрітися» перед всеукраїнським туром по містах України, під час якого планував закликати людей до боротьби за свої конституційні права.

Початок туру під гаслом «Не бійся!» планували цієї п’ятниці, а фіналом усіх зусиль мала стати запланована на 22 листопада акція протесту на Майдані кiлькiстю 200 тисяч людей, які б змусили піти у відставку чинний уряд. Напередодні Олейніков знову вивісив в інтернеті відеозвернення із закликом приходити на Майдан, приводити знайомих «і взяти перемогу, бо ЦІ її не подарують». 19 вересня Денис уже виставляв цей відеоролик, але через годину після публікації зняв його, побоюючись за життя своїх близьких.

За кілька днів звернення переглянули тисячі користувачів інтернету. Багато хто зрадів, що нарешті з’явилася нова протестна кампанія, зі своєю ідеєю та лідером. Були й скептики, які наголошують, що для того, аби «весь пар не пішов у свисток», рушії протесту мають запропонувати проект альтернативної України — треба ж знати, за що борешся. Хтось узагалі припускає, що ініціатива Олейнікова — лише спроба відвернути увагу від «справжніх протестів»: акцій за звільнення Тимошенко тощо.

Так чи інакше, чимало прихильників ідеї збиралися вчора «скупитися футболочками», щоб підтримати Олейнікова й Ко. Але сталося інакше. На своїй сторінці в соцмережі Денис написав: «Я вже не в Україні. Зі мною найдорожчі мені люди — дружина, син і дочка. Це весь мій світ, і заради них я відмовлюся від ідеалів, кар’єри, бізнесу і чого завгодно». Також чоловік розповів, що спочатку не думав їхати з рідної країни і навіть хотів найняти охоронне агентство для захисту своєї родини, яка отримала анонімні дзвінки з погрозами про розправу.

Але добрі люди попередили: «Був запланований мій арешт — демонстративно, в ході нашої другої акції. Для затримання був ангажований не тільки «Беркут», а й «Сокіл», причому дано команду — можливі протидії з боку учасників акції придушувати максимально жорстко. Але найстрашніше — водночас було дано команду на арешт моєї дружини, яка взагалі ніякої участі в бізнесі не брала. Далі — відсторонити від можливого опікунства мою маму (через слабке здоров’я) і мого тестя (зважаючи нібито на зловживання алкоголем і неможливість забезпечити онуків). Що далі відбувається з дітьми — здогадайтеся самі. Я повернуся. Обов’язково повернуся. І ті, хто зруйнував моє життя, забрав у мене улюблену роботу, у моєї доньки — можливість виступати під прапором України, у мого сина — отримувати освіту рідною мовою, у моєї дружини — друзів, подруг і її світ, за це обов’язково дадуть відповідь. Кожен і персонально».

Депутат Київради Олександр Бригинець каже «УМ»: «Такого просто не має бути, коли людину переслідують за її політичні переконання. І хоча ми вже бачили неадекватні дії з боку влади під час розпродажу футболок на Майдані тиждень тому, я все одно не вірив, що таке можливо в нашій країні. На жаль, на мою думку, Олейніков зможе повернутися лише після зміни влади в нашій країні. А зараз, швидше за все, попросить політичного захисту, який йому нададуть, що стане ще одним підтвердженням тоталітарних рис нинішніх можновладців».

Але поки ситуація лише набирає обертів. Учора стало відомо, що Управління боротьби з організованою злочинністю заарештувало сервер iз макетами футболок «Спасибо жителям Донбасса». Таким чином було повністю заблоковано сайт компанії, який пропонував усім охочим цілий асортимент верхнього одягу з написами, що критикують чинну владу, зокрема перших її осіб. «УМ» додзвонилася до офісу ProstoPrint, утім його працівники самі перебували в стані шоку, незнаючи що робити: «Денис за кордоном. Вибачте, але ми зараз самі розгублені, тому жодних коментарів».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Правоохоронці заявляють, що Андрія Ореста, в якого напередодні стріляли за те, що був одягнений у футболку «Спасибо жителям Донбасса», не існує. За твердженням міліції, під цим ім’ям є інша людина — 20річний мешканець Кривого Рогу, який пошкодив руку перфоратором. Причому ця ж особа нібито написала заяву, в якій просить не проводити перевірку за фактом її поранення.

У відповідь на це координатор «Спільної справи» Олександр Данилюк на своїй сторінці соціальної мережі «Фейсбук» написав: «МВС — цинічні брехуни і лакеї режиму. Щойно в рані Андрія Ореста експерти Київського міського бюро судових експертиз Олександр Юрченко та Анхем Мікоян виявили залишки пороху. Встановлено, що поранення здійснено з вогнепальної зброї. Ми вдячні експертам, що вони не піддалися на тиск режиму і не підтвердили брехню МВС про поранення перфоратором».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>