«Коли людина ти — зітхни за ним!»

21.09.2011
«Коли людина ти — зітхни за ним!»

Меморіальна дошка Трохиму Зіньківському.

Народившись 4 серпня 1861 року, він не дожив якихось 45 днів до свого 30–річчя. Попри це його творча спадщина настільки багата, а громадська діяльність була такою активною, що науковці донині аналізують феномен цього письменника, публіциста і фольклориста. Здобуваючи за сприяння Михайла Грушевського освіту в Києві, він мешкав у Михайла Комарова, спілкувався з Оленою Пчілкою, Михайлом Старицьким, Миколою Лисенком; роками листувався з Борисом Грінченком...

Друзі увічнили яскравого представника української інтелігенції надписом на мармуровому камені: «Стражденник–син стражденного народу, кришталь iз його кривавої сльози, він не згинавсь, хоч як гула негода, і не здригавсь від гуркоту грози. Змагався він навіть з життям самим... Коли людина ти — зітхни за ним!».

Мова про уродженця Бердянська Трохима Зіньківського. Напередодні відзначення 150–річчя від дня народження письменника запорізькому власкору «УМ» зателефонував Сидір Кіраль, доктор філологічних наук, професор Київського нацiонального університету біоресурсів і природокористування. Дослідник творчості Трохима Зіньківського певен, що «така патріотична газета, як «Україна молода», не обмине своєю увагою відкриття меморіальної дошки на честь знаменитого українця у русифікованому Бердянську».

Таки–так: місцева влада не вельми піклується про увічнення своїх земляків, котрі уславили себе як щирі поборники українства. Тому ініціатива місцевих «Просвіти» (голова Володимир Пилипенко) і козаків (отаман Володимир Рибалко) була зреалізована лише 17 вересня, хоча 150–річчя Трохима Зіньківського припало на 4 серпня. За версією заступника міського голови Ольги Яланської, «ліпше було відкрити дошку в День міста». Що врешті–решт і зробили минулої суботи. За участі мешканців мікрорайону Ліски, де народився і 20 червня 1891 року від важкої і задавненої хвороби помер Трохим Зіньківський. Ставлення влади до знаменитого земляка красномовно засвідчило таке: «просвітяни», як і професор Кіраль, хотіли, аби меморіальна дошка висіла приміщенні школи № 9 зі сторони проспекту, де буває багато людей. Але влада відвела йому місце на закритому шкільному подвір’ї...

 

ДОВІДКА «УМ»

Трохим Аврамович Зіньківський (псевдоніми — Т. Звіздочот, Т. Певний, М. Цупкий) народився 4 серпня 1861 року в Бердянську. Навчався у приходській школі міста, а з осені 1873 по червень 1876 в. — у двокласному міському училищі. 1877 р. вступив до Феодосійського вчительського інституту, але через хворобу змушений був залишити навчання. У Бердянськ повернувся 1879 р. На початку 1884 р. Трохим Зіньківський захворів, лікуватися поїхав до Київського військового госпіталю, де провів кілька тижнів. Помер 20 червня 1891 року.