Попередження Ялти

20.09.2011
Попередження Ялти

У Ялті Віктор Янукович мав зустріч із посланниками ЄС – єврокомісаром Штефаном Фюле, главою МЗС Швеції Карлом Більдтом і депутатом Європарламенту Ельмаром Броком. (Фото прес–служби Президента.)

Цьогорічний «пінчуківський» форум у Ялті минув, по суті, без важковаговиків світової політики. Найповажнішим гостем був президент Ізраїлю Шимон Перес, який, на думку експертів, виголосив у Ялті найсильнішу промову. До цього виступу зверталося багато оглядачів: цитували, коментували, інтерпретували... Саме Пересу довірили честь відкривати саміт, який щорічно збирає Фонд Пінчука та організація «Ялтинська європейська стратегія» — YES.

Зате саміт у Лівадії відвідали найвищі особи України. Президент Віктор Янукович на пару з Пересом відкривав форум. Виступили також Прем’єр–міністр України Микола Азаров та його заступники — Андрій Клюєв і Борис Колесников. Треба віддати належне Пінчуку, на саміт було запрошено й представників опозиції: Анатолія Гриценка, Наталію Королевську, Арсенія Яценюка.

Дискусія саміту потекла прогнозованим руслом. Гості YES обговорювали європейські перспективи України в контексті угоди про асоціацію з Євросоюзом, яку готують до підписання. А ця тема, хоч як не хотілося б організаторам форуму чи поважним гостям із Печерських пагорбів, впиралася в придушення громадських свобод в Україні та «справу №1» — суд над Юлією Тимошенко.

Зокрема, представник португальського парламенту попросив Януковича прокоментувати «справу Тимошенко», відзначивши, що «у нас у Євросоюзі є відчуття, що Україна відхиляється зі шляху». Віктор Федорович заявив, що «газова» справа Тимошенко — «це історія підписання контракту суб’єктами господарювання, які не мали цього права», які «порушили міжнародні договори та перевищили свої повноваження». Окрім того, Віктор Янукович спробував перевести стрілки на попередника: мовляв, доручення перевірити угоди Тимошенко правоохоронці отримали ще в 2009 році.

Окрім того, Янукович сказав: «Це питання законодавства, яке потребує модернізації. І ми над цим працюємо», — цитує Президента «Українська правда». За даними видання, Банкова під тиском міжнародної спільноти готується дати задній хід у «справі Тимошенко». Один із варіантів — декриміналізувати статтю про перевищення службових повноважень. Можливо, Янукович говорив саме про це...

Коментуючи співпрацю з Україною, комісар ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Україна має захищати європейські цінності. «Ми ніколи не підемо на компроміс у питанні цінностей, які об’єднують країни Євросоюзу. Рік тому я казав, що ЄС готовий зробити все, аби наблизити Україну. На жаль, за цей рік ви зробили крок убік від стратегічного вибору», — констатував єврокомісар.

При цьому присутні на зібранні представники опозиції висловилися за те, щоб політичний суд над Тимошенко не вплинув на укладення угоди про асоціацію з Євросоюзом.

На саміті в Криму представники української влади задекларували прихильність до європейської інтеграції, розкритикувавши можливість вступу до Митного союзу. Так, коли міністр економіки Казахстану Кайрат Келімбетов закликав українську сторону приєднатися до спілки Росії, Білорусі та Казахстану, український віце–прем’єр–міністр Андрій Клюєв парирував: «Дві третини наших громадян хочуть увійти в ЄС. Якщо ми не будемо виконувати волю наших виборців, то, вибачте, наступного разу нас не виберуть».

І ще прикметний факт: цьогорічний форум YES проігнорували представники російської політичної та бізнесової еліт. Це теж, мабуть, сигнал.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кучма знову стане дідом

Цього року організатор YES Віктор Пінчук зустрічав гостей ялтинської конференції на самоті — поряд не було його дружини Олени. Річ у тім, що вона вагітна й готується народжувати. Це підтвердив батько Олени Пінчук, екс–Президент Леонід Кучма: «У неї зараз відповідальний період, готується народити. Поповнення в родині очікується в жовтні».

Як зазначає «Українська правда», також відомо, що Пінчук чекає на народження вже третьої дочки. З Оленою це буде їхня друга спільна дитина.