Умиротворення Кирила

15.09.2011

Україну знову, цьогорiч уже вчетверте, відвідує патріарх Кирил. Цього разу він приїхав на два дні до Луганська. Вчора ввечері глава РПЦ відвідав Володимирський кафедральний собор, а сьогодні проведе літургію на театральній площі міста. Заплановано також вiдвiдини Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, закладення каменю майбутнього храму Ікони Божої Матері «Умиління», а ще — зовсiм не пасторськi вiдвiдини пiдприємства «Луганськтепловоз».

Очiкується, що в акціях візьмуть участь 15—25 тисяч осіб. Для того щоб якомога більше парафіян могли побачити патріарха, в тому числі й з сусідньої Росії, голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк попросив спростити процедуру перетину кордону для прихожан iз РФ.

Міська організація УНП планувала зустріти патрiарха РПЦ найбільшим державним прапором (45 на 30 метрів), який 21 серпня у Харкові порвали молоді «регіонали». Прапор повністю відреставрували патрiотичнi сили Луганщини. Проте міська влада все ж не дозволила «псувати настрій» патріарху й заборонила проведення всіх акцій на час перебування Кирила в Луганську.

За словами голови облорганізації Української народної партії Валентина Ткалича, «відповідно до 39–ї статті Конституції заборонити проведення мирних зборів громадян можна лише за рішенням суду». «Таким чином, міськвиконком перевищив свої повноваження», — зауважив політик, додавши, що наразі готує звернення до прокуратури.

Висловити свій протест «прогинанням» міської влади перед главою РПЦ не дали й місцевим «свободівцям». «Луганська влада, очевидно, забувши, що в Україні церква відділена від держави, готується до приїзду Кирила Гундяєва як до епохальної події. Містом розвішано зображення «Предстоятєля Руской Православной Церкві, Святєйшего патріарха Московского і всєя Русі», у всіх державних закладах висять запрошення взяти участь у відповідних заходах», — наголосили в обласній організації ВО «Свободи».

Для самого ж патріарха немає жодної різниці між Україною, Росією та Білоруссю. Так пояснив часті приїзди Кирила Гундяєва депутат Держдуми Сергій Марков. «Кирил — не російський патріарх, він патріарх Російської православної церкви, частиною якої є і Україна, і Росія, і Білорусь. Слід сказати, для патріарха Україна нічим не відрізняється від Росії», — процитувала ТСН слова Маркова.

Спокій російського духовного лідера посилено охоронятимуть. Як повідомила УНІАН начальник прес–служби облуправління МВС Тетяна Погукай, «для охорони громадського порядку буде задіяний увесь луганський гарнізон міліції, увесь особовий склад обласного апарату УМВС. Крім того, нам активно нададуть допомогу військовослужбовці внутрішніх військ МВС України і громадські формування сприяння ВВС «Тайфун» і «Вен Бест».

 

ДО РЕЧІ

Уже через кілька днів, а саме 17 вересня, РПЦ та правляча в РФ партія «Єдіная Росія» планують заснувати Соціально–консервативний союз, який вочевидь буде вже не лише духовною, а й політичною організацією. Про це повідомив ЗМІ заступник секретаря президії ради партії «Єдіная Росія» Юрій Шувалов.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>