Місія Клеопатри

14.09.2011
Місія Клеопатри

Лейлу Лопеш коронує минулорічна міс Хімена Наваррете. (Фото Рейтер.)

Протягом трьох тижнів чоловіки бразильського Сан–Паулу ризикували осліпнути від осяйної вроди, концентрація якої в місті аж зашкалювала. На вулиці, пляжі чи в нічному клубі можна було наштовхнутися на 89 найгарніших дівчат планети (а якщо вірити організаторам — то й усього Всесвіту), які зібралися, щоб визначити найкращу. І нею мало не виявилася українка!

Зовсім трохи не дотягнула наша Олеся Стефанко до перемоги на ювілейному, 60–му, конкурсі «Міс Всесвіт». У фіналі, який відбувся вчора рано–вранці за київським часом, одеситка поступилася темношкірій представниці Анголи Лейлі Лопеш. Проте якщо переможниця з якихось причин не зможе виконувати свої обов’язки, як це, скажімо, сталося 2002 року з росіянкою Оксаною Федоровою, корона «Міс Всесвіт» перейде саме до Олесі — «першої віце–міс».

 

Краса має бути «комплексною»

Попри те, що увага широкого загалу прикута до фінального шоу — за прямою трансляцією із Сан–Паулу стежив мільярд телеглядачів, — це насправді був лише завершальний етап тривалого змагання. Упродовж трьох тижнів учасниці конкурсу «Міс Всесвіт–2011» постійно перебували під пильним наглядом «попереднього» журі, яке й визначило 15 фіналісток. Їхні імена залишалися в таємниці аж до виходу на сцену.

Судді оцінювали не лише зовнішність дівчат, а все в комплексі: вміння одягатися, рухатися, говорити, поводитися в товаристві. Хоча ідеальна фігура та чарівне личко — звісно, передусім.

«Багато хто каже, що головне — не зовнішня, а внутрішня краса. І це правильно. Але наш конкурс — це передусім конкурс вроди, тож учасниці повинні привертати увагу й милувати око. Важливий симбіоз: дівчина не лише має бути вродливою зовні, а й уміти це належним чином подати», — зазначає Пола Шугарт, президент конкурсу «Міс Всесвіт». (Співвласниками конкурсу є телекомпанія Ен–Бі–Сі та американський мільярдер Дональд Трамп, друг українки Олександри Ніколаєнко — засновниці «Міс Україна–Всесвіт».)

Із Полою Шугарт погоджується й журналіст Бі–Джей Коулман, який входив до складу попереднього журі: «Інколи трапляється так, що перед тобою — невимовна красуня, поки вона мовчить і стоїть на місці. Але варто їй заговорити чи почати рухатися — і чар зникає. Я не можу сказати, що, обираючи найбільш достойну дівчину, я обираю високу чи низьку, чи ще за якимись конкретними параметрами. Я шукаю «всесвітню дівчину» — ту, яка зможе презентувати красу по всій планеті».

Ти скажи мені, «Калино», як попала ти туди?

Судячи з усього, найкраще змогли себе подати «міски» із Франції, Косова, Колумбії, Китаю, Анголи, Австралії, Пуерто–Ріко, Бразилії, Нідерландів, США, Панами, Коста–Ріки, Філіппін і Венесуели та України — саме цих 15 дівчат судді відібрали до півфіналу. Ще одна — «міс Португалія» Лаура Гонсалвеш — приєдналася до них завдяки голосуванню користувачів інтернету.

Додаткові титули — «Міс конгеніальність» та «Міс фотогенічність» завоювали, відповідно, представниця Чорногорії Ніколіна Лончар і шведка Роннія Форнстед. До речі, чорногорська «міска» мала представляти свою країну на «всесвітньому» конкурсі ще минулого року, але на той час Ніколіні ще не виповнилося 18 — це мінімальний вік для учасниці «Міс Всесвіт», тому дівчину вирішили «притримати» до 2011–го.

А в конкурсі національних костюмів перемогла делегатка Панами Шелдрі Саес. Нагадаємо, національний костюм нашої Олесі Стефанко, для якої дизайнерка Анастасія Іванова пошила сукню «Калина», викликав в Україні чимало критичних зауважень. Тому авторка трохи «вдосконалила» своє творіння, прибравши з тілесного верху «в обліпку» величезні зелені листки, що стирчали спереду й над плечима. Проте головне «достоїнство» костюму — червона міні–спідниця з круглих помпонів, які символізують гроно калини, — залишилося фактично незмінним.

Олеся могла б бути Клеопатрою

Надалі вирішальною стала думка «фінального» журі, до якого, зокрема, увійшли володарка титулу «Міс Всесвіт–2003» Амелія Вега, топ–модель Ізабелі Фонтана та автогонщик Геліо Кастроневес із Бразилії, філіппінська співачка й актриса Леа Салонга, американські мільйонери Едріенн Малуф–Нассіф та Фарук Шамі тощо.

Після дефіле в купальниках дівчат залишилося вже десятеро, а вихід у вечірніх сукнях відсіяв ще п’ятьох. До останнього квінтету увійшли «міски» з України, Анголи, Бразилії (Прісцила Мачадо зрештою посіла вдома 3–тє місце), Філіппін (4–те) та Китаю (5–те). Цим красуням належало пройти чи не найважче випробування — відповісти на запитання суддів.

Попри хвилювання, дівчата трималися мужньо. Олеся Стефанко, відповідаючи на запитання, з якою історичною особистістю вона хотіла б помінятися місцями, якби їй випала така можливість, назвала єгипетську царицю Клеопатру. «Це дуже сильна й розумна жінка, гідна поваги. І її приклад свідчить: жінка теж може бути лідером», — пояснила уродженка Прикарпаття.

А «Міс Ангола» Лейла Лопеш, яка отримала корону переможниці з рук попередньої «Міс Всесвіт» Хімени Наваррете, вразила журі впевненістю в собі. Лейлу запитали, що вона хотіла б змінити у своїй зовнішності. Проте чарівна негритянка на провокацію не купилася: «Я цілком задоволена тим, що мені дав Бог, і не хотіла б нічого міняти. Вважаю, що в мене є і внутрішня краса, адже моя сім’я заклала в мене багато добрих принципів, і я збираюся дотримуватися їх усе життя».

Після перемоги Лейла пообіцяла скористатися цією унікальною можливістю, щоб якомога більше зробити для своїх співвітчизників та всіх знедолених, які потребують допомоги.

25–річна представниця Анголи перемогла на конкурсі «Міс Всесвіт» уперше в його історії. Як і українка — стала «першою віце–міс» на шоу такого рівня.

 

ПЕРЕМОЖНИЦЯ

Лейла Лопеш

Народилася 26 лютого 1986 р. в місті Бенгела, Ангола, куди її батьки емігрували з Кабо–Верде. Зріст — 179 см.

Навчалася на менеджера у Великій Британії. У грудні 2010 р. перемогла на конкурсі «Міс Ангола у В. Британії» й поїхала представляти ангольську комуну Об’єднаного Королівства в національному конкурсі «Міс Ангола», де їй теж не було рівних.

Вірить у позаземне життя і щаслива, що народилася жінкою, а не чоловіком. «Якби народилася не людиною, то була б метеликом».

Після здобуття титулу «Міс Всесвіт» Лейла впродовж року мешкатиме у Нью–Йорку, де оргкомітет конкурсу надає їй розкішну квартиру. Упродовж цього часу в її користуванні перебуватиме також корона вартістю 120 тис. дол. із білого та жовтого золота, інкрустована тисячею коштовних каменів. Окрім «тимчасової» діадеми, переможниця отримала також «постійні» подарунки на суму близько 250 тис. дол.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>