Поділіться секретом!

14.09.2011

Тернопільська обласна організація Товариства політичних в’язнів і репресованих висловлює стурбованість діями влади щодо обмеження доступу до архівів Служби безпеки України, а також інших установ, які містять інформацію про «викривальні дії репресивних органів комуністичного режиму». Відкритий лист тернополян із цього приводу — на виконання закону про доступ до публічної інформації — адресований голові СБУ Валерію Хорошковському, його копія також надій­шла на адресу «УМ».

Багаторічні політ­в’язні та репресовані радянської доби просять відповісти на питання, чи СБУ сповідує дії КДБ щодо засекречення репресивних вчинків НКВС і НКДБ у 1940—1945 роках. Автори звернення також цікавляться, чи є секретом інформація про «псевдобоївки» ОУН–УПА, «організовані спецслужбами комуністичного режиму для дискредитації революційної ОУН у 1940—1955 роках».

Окрім того, тернопільська філія Товариства політичних в’язнів і репресованих просить дати відповідь на питання, чому засекречено справи «про фізичні методи дізнання слідчими КДБ, якими примушували підслідчого політв’язня давати на себе надумані звинувачення». А ще — просить СБУ надати інформацію та копію документів «зі світлинами загиблих повстанців ОУН–УПА внаслідок каральних акцій військ НКВС та НКДБ».