Ось вам шельф: добувайте по 200!

14.09.2011
Ось вам шельф: добувайте по 200!

Віктор Янукович домовився з Гурбангули Бердимухамедовим. (Фото прес–служби Президента.)

Протокольна частина візиту Президента Віктора Януковича до Туркменістану виглядала по–східному пишно: відвідування мавзолею Туркменбаші, місцевого монумента Незалежності, спілкування з релігійними діячами країни–господаря та земляками–українцями, що трудяться в цій державі. Утiм найцікавіші деталі зазвичай криються у зовсім інших, непублічних, місцях. Так, на енергетичній складовій візиту до останнього моменту — а раптом сторони ні про що не домовляться? — Банкова взагалі не акцентувала увагу. Утiм після вчорашньої розмови тет–а–тет зi своїм туркменським колегою Гурбангули Бердимухамедовим Віктор Федорович став трохи відвертішим. «Ми, як то кажуть, тримаємо ніс за вітром. І де є запах грошей, туди й їдемо», — весело натякнув український гарант.

У наших стосунках iз братніми туркменами найвиразніше пахне грішми саме газ. Так, свого часу ми закуповували в Ашгабаті основну частину палива. Нині ж обсяги торгівлі між двома країнами становлять скромних 400 млн. доларів щороку. Між тим «Газпрому» ми щомісяця платимо мільярд. Інший не менш важливий аспект — перемовини з тим самим «Газпромом», які нині зайшли в глухий кут, і успішний діалог з офіційним Ашгабатом міг би трохи похитнути невмолиму позицію росіян.

«Туркменістан може на початковому етапі нашого діалогу погодитися на те, щоб газ ми отримували за вигіднішою формулою — якщо буде враховано всі інтереси. Враховуючи всі аспекти, ми можемо здогадуватися, що цей газ може бути зовсім недорогим», — сказав незалежний експерт у сфері енергетики Олександр Нарбут, додавши, що сьогодні в України є реальний шанс «повернутися в Туркменістан».

За інформацією, яка з’явилася вчора, після закінчення другого дня візиту Президента, Туркменістан готовий продавати нам газ за ціною 200 доларів за тисячу кубометрів. Причому Україна сама має видобувати це паливо на туркменському шельфі. Ліміт — 5 мільярдів кубів щомісячно, що становить приблизно шосту частину від обсягів, які ми купуємо у «Газпрому». Щоправда, існує один невеличкий нюанс — доставити це паливо до України можна буде тільки російським газогоном. І якщо Москва раптом скаже «ні»...

Альтернативний варіант доставки — обхідний газогін в обхід нашого північного сусіда, або так званий «Транскаспійський газогін» — буде готовий у 2015 році. Газ, отриманий цим шляхом, коштуватиме нам 270 доларів. Нагадаємо, російське безальтернативне паливо, навіть з урахуванням так званої знижки, у четвертому кварталі нинішнього року коштуватиме понад 450 доларів. Утiм головна вигода від проекту не економічна, а більш політична. «Транскаспійський газогін», у спорудженні якого, до речі, дозволили брати участь українським будівельникам, — від Туркменістану до Азербайджану через Каспійське море — будуватиметься не лише під егідою Євросоюзу, він має стати однією з гілок добре забутого «Набукко». Того самого, який мав стати альтернативою російському «Південному потоку» і до якого Європа свого часу нібито втратила інтерес. Але активізація Москви на газових шляхах змусила Захід активізуватися, і він назвав «Транскаспій» об’єктом номер один серед своїх енергетичних пріоритетів.

«Набукко» насамперед вигідний Україні тим, що у випадку введення його в експлуатацію це збереже завантаженість нашої ГТС на рівні 100 млрд. кубів щорічно. Нещодавно Києву вдалося встановити дружні стосунки на іншому кінці цього газогону — в Баку. Азербайджанці гарантували нам свій скраплений газ, тому гіпотетична згода ще й Ашгабата, хай навіть у віддаленій перспективі, але таки дозволяє йти шляхом диверсифікації паливних потоків. А в близькій перспективі допоможе в діалозі з Росією. «Якщо з росіянами не вдасться домовитися за столом перемовин, то надалі варто використовувати цей самий арсенал, що й Москва — шантаж обхідними газогонами, — прокоментував експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. — Це допоможе зрушити з мертвої точки газові перемовини. А якщо до позиції України додати ще й фінансові можливості Євросоюзу, то наша держава може виграти двічі: зупинити шантаж «Південним потоком» та зберегти наш транзитний потенціал».

 

РЕАКЦІЯ

Росія лютує і дивується

МЗС Росії висловило жаль та занепокоєння щодо рішення Ради ЄС iз приводу проекту газогону в Каспійському морі. «Судячи з усього, його ухвалено без урахування міжнародно–правової і геополітичної ситуації в Каспійському басейні, — йдеться у повідомленні. — Як нам відомо, для Євросоюзу це перший подібний досвід, і ми здивовані, що його збираються «поставити» саме на Каспії».