Осучаснити Тараса Григоровича

14.09.2011

Учора за сприяння Всеукраїнського благодійного фонду «Велика родина» розпочався міжнародний конкурс кінопроектів на найкращий художній фільм про Тараса Шевченка. Про це розповів президент Фонду Юрій Рубан. Проект діє в рамках святкування 200–річного ювілею великого поета, який відзначатимемо у березні 2014 року. «Ми бачили, як відзначали ювілей Гете в Німеччині, тож хотілося б, щоб і святкування 200–ліття з дня народження Шевченка не стало тією формальністю, якою були ювілеї в Радянському Союзі», — пояснив ініціативу пан Рубан.

«Ми стоїмо на порозі нової доби вітчизняного кіно. Це час, коли нові генерації режисерів, сценаристів, операторів, акторів уже «натренувалися» на короткометражних фільмах, створюючи їх на практично безбюджетній основі, і ці фільми здобувають славу на міжнародних кінофорумах», — розповів керівник культурологічного проекту «Шевченко» Сергій Проскурня.

У рамках проекту також відбудеться конкурс короткометражних фільмів «200 років = 200 фільмів», щорічний фестиваль «Кобзар forever» та скульптурні симпозіуми за шевченківськими мотивами. Якщо в проекті бажають узяти участь і музеї, фонд готовий надати їм підтримку.

Фінансують цей проект українські підприємства й організації. «З прибутками зараз не у всіх усе добре, тож хоча нам згодні допомогти багато підприємств, але більшість iз них готові поділитися грошима лише під кінець року, коли фінансова ситуація за рік стане більш зрозумілою», — розповів журналістам Юрій Рубан. За його словами, на проведення конкурсу гроші вже є, а от зйомка повнометражного фільму може стати викликом і для Фонду, і для всіх небайдужих людей в Україні.

 

ДО РЕЧІ

Шевченкова фiльмографiя

Поки фільми про Тараса Григоровича можна перерахувати на пальцях. Їх усього 9, включаючи i переддипломну роботу студента Інституту iм. Карпенка–Карого. З них два чорно–білі 1926 року, створенi в Українi. Є й один серіал 1992—1997 років виробництва на 12 серій (сценарiй Івана Дзюби та Бориса Олійника). У повнометражному художньому фільмі «Сон» 1964 року (реж. Володимир Денисенко, автор сценарію Дмитро Павличко) в ролі Шевченка знявся Іван Миколайчук.

За iсторiю незалежної України було знято ще два фiльми: «Братство» 2005 року режисера Станіслава Клименка (автори сценарію Іван Дзюба, Павло Мовчан, Борис Олійник, Станіслав Клименко) та фільм про стосунки Шевченка і Рєпніної «Поет і княжна», 1999 р., виробництва агенції «Зелений пес» та телеканалу «Інтер», де в ролі Тараса Григоровича знявся Тарас Денисенко.