Книжка на Дошці пошани

Книжка на Дошці пошани

Співжиття літератури й ринку завжди проблемне. Вимушене й неуникне. Майже за Фройдом: ринок зневажає літературну «душу», поціновуючи лише її книжкове «тіло»; до шлюбу бере зазвичай невибагливі глянсові мелодрами з бестселерним посагом; натомість у світі полюбляє з’являтися попідруч із високочолими психологічними історіями. Літературі лишається бунтувати супроти нав’язуваних їй жанрових стандартів поведінки. Внаслідок виникає система спротиву ринковому диктатові — літературні премії.

Осучаснити Тараса Григоровича

Осучаснити Тараса Григоровича

Учора за сприяння Всеукраїнського благодійного фонду «Велика родина» розпочався міжнародний конкурс кінопроектів на найкращий художній фільм про Тараса Шевченка. Про це розповів президент Фонду Юрій Рубан. Проект діє в рамках святкування 200–річного ювілею великого поета, який відзначатимемо у березні 2014 року. «Ми бачили, як відзначали ювілей Гете в Німеччині, тож хотілося б, щоб і святкування 200–ліття з дня народження Шевченка не стало тією формальністю, якою були ювілеї в Радянському Союзі», — пояснив ініціативу пан Рубан.

«...І танцювали також німецькою»

«...І танцювали також німецькою»

Коли перед початком театрального сезону наших акторів, вокалістів, музикантів попросили б написати твір на тему «Як я провів літо», то автором однієї з найцікавіших оповідей був би колектив Національної оперети. Артисти цього театру майже у повному складі побували в Німеччині, де брали участь у спільному українсько–німецькому проекті «Моя чарівна леді».

Роко–бароко

Роко–бароко

Цьогорічний триденний марафон «Мазепа–фесту», який завершився минулої неділі у Полтаві, вийшов найтихішим за всю історію фестивалю: безгрошів’я «вибило» з програми секцію рок–музики. Однак його почули, побачили і підтримали власною присутністю сотні полтавців. Передовсім тому, що цього разу фест «брав» не потужністю децибелів, а глибиною змісту.

Всі статті рубрики