«Золото» московської осені

14.09.2011
«Золото» московської осені

П’єдестал пошани після змагань у змішаній естафеті: переможці (посередині) — українці Дмитро Кирпулянський та Вікторія Терещук. (Фото з сайту ЧС.)

На кого сподіватися українським любителям сучасного п’ятиборства у своїх медальних мріях, як не на бронзову медалістку Олімпійських ігор у Пекіні Вікторію Терещук. Нагороди світової першості в скарбничці Терещук уже є: у 2006 році вона була срібною призеркою в індивідуальних змаганнях, а ЧС тоді приймала Гватемала. «Золото» українка донедавна здобувала лише «на Європі». Але відтепер чемпіон світу є й у нас, причому — не один. На світовій першості, що триває зараз у Москві, Вікторія здобула золоту медаль в індивідуальних змаганнях. А після цього здобула ще й другу нагороду найвищої проби — в парі з Дмитром Кирпулянським у змішаній естафеті.

Якщо пригадати, то місяць тому Терещук стала лише третьою на континентальній першості в англійському Мідуеї: українку тоді підвело фехтування. Не надто вдало показала себе Вікторія в цьо­му елементі сучасного п’ятиборства й у Москві (місце в другій десятці). Плавання і кон­кур наблизили нашу спортсменку до лідер­ських позицій, а вже комбінація принесла підсумкову перемогу — Терещук, звично для себе, влучно стріляла і швидко бігла. Угорка Саролта Ковач, яка перед останнім етапом змагання йшла першою, задовольнилася «сріблом». Третє місце — у Лаури Асадаускайте з Литви. Ще одна українська спортсменка Ірина Хохлова посіла 31–шу сходинку.

Це було в неділю. А понеділок дозволив нашій команді наздогнати господарів турніру в загальному медальному заліку. У росіян до того часу було дві золоті нагороди, стільки ж стало і в нас після успіху в міксті. Кирпулянський і Терещук в боротьбі за «золото» змагалися передусім із представниками Росії — Євдокією Гречишниковою та Сергієм Карякіним. Вони трішки випереджали наших після фехтування й кінної виїздки. Але плавання і заключна комбінація виявилися зоряним часом української пари. Терещук є чудовою легкоатлеткою серед п’ятиборок, тож наші фінішували першими.

«Якщо я вийду на старт ще й у жіночій естафеті, то просто загину», — так своєрідно прокоментувала суперництво з українцями російська спортсменка. Наші ж жартували, що мають у резерві чимало сил, аби за потреби прискоритись.

Дещо розчарувала чоловіча програма. Тут ми чекали вищого результату в індивідуальних виступах від Дмитра Кирпулянського. На ЧЄ в Мідуеї він узяв «бронзу». А в Москві, непогано стартувавши, у підсумку опинився лише 20–м. Павло Тимощенко фінішував ще на десять позицій далі. Для нього, як і для Ірини Хохлової, цей турнір можна вважати невдалим. Адже від цих спортсменів очікують здобуття ліцензій на Олімпійські ігри в Лондоні. У Терещук та Кирпулянського такі путівки вже в кишені.

Командні змагання теж не принесли Україні медалей. І чоловіки у складі Тимощенка та братів Кирпулянських, і жінки — Хохлова, Терещук та Анастасія Спас — у підсумкових протоколах зупинилися на шостій позиції.

У загальному заліку перед ведуть росіяни. Маючи дві золоті медалі, як і команда України, господарі світового чемпіонату відзначилися також двома срібними й однією бронзовою нагородами. Росія домінує в чоловічих змаганнях — індивідуальних та командних.

У заключні два дні в Москві визначають призерів у чоловічій та жіночій естафетах.

 

ЗДОБУТКИ

Медальний залік після п’яти днів

ЧС–2011 із сучасного п’ятиборства:

З С Б З

1. Росія 2 2 1 5 2. Україна 2 0 0 2

3. Німеччина 1 0 0 1

4. Угорщина 0 3 1 4

5. Литва 0 0 2 2

6. Італія 0 0 1 1