На одного Карла поменшає?

13.09.2011

Не встигли харківські комуністи оплакати демонтаж пам’ятника Героям революції у центрі міста, як колеги по парламентській коаліції підготували їм новий ідеологічний сюрприз. Днями міська організація Партії регіонів виступила з ініціативою повернути площі Карла Маркса її первісну назву — Благовіщенська.

Логіку такої пропозиції зрозуміти неважко. На території площі знаходиться кафедральний Благовіщенський собор, завдяки якому майдан до 1922 року і носив однойменну назву. Топонімічні пертурбації, пов’язані з відновленням історичної справедливості, не завдадуть міській казні фінансових збитків. «Оскільки за площею Карла Маркса не закріплені юридичні адреси, перейменування не вимагатиме якихось фінансових витрат, — прокоментував ситуацію депутат міськради, директор підприємства «Харківпас» Максим Мусєєв. При цьому він додав, що головний ідеолог комунізму — перший, але далеко не останній персонаж минулого, з яким розпрощаються жителі Ленінського району міста вже найближчим часом. «Сьогодні ми піднімаємо інформацію в міському та інших архівах про історичні назви центральних вулиць, — каже пан Мусєєв. — Сьогодні мною вже направлено з цього приводу депутатський запит на адресу міського голови».

Список же вулиць та майданів Харкова, первинні назви яких i донині приховує радянська топоніміка, все ще вражає своєю масштабністю. Скажімо, лише до згаданої площі Карла Маркса прилягає ще й однойменна вулиця та вулиці Фрідріха Енгельса і Червоножовтнева. За великим рахунком, слобідський мегаполіс i надалі продовжує «червоніти» багатьма своїми томонімічними назвами. Тут є і вулиця Червоного Льотчика, і Червоного Партизана, і Червоного Міліціонера, і Червоного Жовтня, і Червоної Зірки, і Червонопрапорна, і Червонопартизанська, і Червонофлотська і навіть Червоностудентська. А ще є цілий список, пов’язаний з усілякими революціями, повстаннями, маївками, заводськими буднями і вже навіть незрозуміло з чим, як–то вулиця Культкомівська, Посєвкомівська, Раднаркомівська, Профінтерну тощо.