До чаю

07.09.2011

Ні для кого не дивина, що у тісто нерідко додають крохмаль. А це означає, що випічка з додаванням картоплі теж досить поширена кулінарна практика. Немало її прикладів можна знайти в угорській кухні.

Ощадливе чайне печиво. Потрібно: 500 г борошна, пачка порошку для печива, 200 г картоплі, 120 г смальцю, 180 г цукру, пачка ванільного цукру, яйце. Борошно перемішуємо з порошком для печива і ретельно вимішуємо з вареною, пропущеною через сито картоплею. Далі масу ретельно перетираємо зі смальцем (можна взяти і вершкове масло, яке запашніше, але воно перетворює випічку на продукт нетривалого зберігання). Звичайний і ванільний цукор збиваємо з яйцем. І насамкінець уже все разом ретельно вимішуємо. Розкачуємо тісто завтовшки 0,5 см і вирізаємо з нього різні фігурки. Викладаємо на змащене маслом деко і випікаємо при середній температурі. Готове печиво притрушуємо ванільним цукром.

Какао–картопляні кульки з абрикосово–мигдальною начинкою. Для тіста потрібно: 500 г борошна, 150 г смальцю, 200 г протертої вареної картоплі, 220 г цукру, пачка порошку для печива, 2 яйця, 2 столові ложки какао, півпачки ванільного цукру. Із усіх інгредієнтів вимішуємо тісто середньої консистенції і формуємо кульки завбільшки з волоські горіхи. Середину кожної вдавлюємо пальцем і кладемо у ямку абрикосове повидло й мигдальне зерня. Викладаємо на змащене жиром деко і випікаємо при середній температурі.

Картопляно–фруктовий пиріг–1. Потрібно: 250 г борошна, 250 г вареної картоплі, 120 г смальцю, 120 г цукрової пудри, яйце, пачка порошку для печива, півпачки ванільного цукру. Із усіх інгредієнтів вимісити тісто, розділити його на дві частини. Одну рівномірно викласти у змащену форму, покрити будь–яким повидлом (десь на палець) і поверх покласти другу частину тіста. Проколоти у кількох місцях виделкою і випікати у добре розігрітій духовці при високій температурі. Готовий пиріг порізати квадратиками і посипати ванільним цукром.

Картопляно–фруктовий пиріг–2. Потрібно: 80 г цукру, 3 яйця, 450 г печеної перемеленої картоплі, 0,5 пачки ванільного цукру, пачка порошку для печива. Спочатку ретельно розтираємо цукор iз жовтками до утворення стійкої піни і вводимо її в охолоджену перемелену картоплю. Постійно перемішуючи, додаємо почергово ванільний цукор, порошок для печива та збиті в піну 3 білки. Далі тісто виливаємо у змащене маслом і посипане борошном деко і випікаємо при температурі 180—190 градусів. Коли пиріг охолоне, розрізаємо його на дві частини, які потім з’єднуємо з допомогою прошарку улюбленого фруктового повидла. Зверху традиційно посипаємо ванільним цукром.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>