ВІДСаміТувАЛИ

ВІДСаміТувАЛИ

До 20–ї річниці свого існування Співдружність Незалежних Держав, колись покликана «заступити» для колишніх республік розвалений СРСР, підійшла в жалюгідному стані. Симулякр Радянського Союзу став симулякром організації як такої — СНД називають «клубом президентів», «збіговиськом невизначених держав» та іншими образливими прізвиськами, основна суть яких зводиться до одного: жодної ґрунтовної ролі ця «компанія за інтересами» не відіграє. І ювілейний саміт, який відбувся 2–3 вересня в Душанбе, засвідчив: той факт, що СНД «дише на ладан», чи не найкраще усвідомлює його стрижень — Росія. Більше того, саме Москва взялася непомітно добивати Співдружність, активно розвиваючи Митний союз та ОДКБ (Організацію договору про колективну безпеку). Про це фактично прямим текстом заявив президент РФ Дмитро Медведєв, у своїй промові назвавши ці організації «успішними інтеграційними проектами», на противагу СНД, в рамках якої взяті державами на себе зобов’язання часто залишаються невиконаними й аморфними.

Меркельленд обрав не Меркель

Меркельленд обрав не Меркель

Правоцентристська правляча партія канцлера ФРН Ангели Меркель — Християнсько–демократичний союз — програла на регіональних виборах у землі Мекленбург — Передня Померанія. Особливої гіркоти поразці додає те, що ця земля є малою батьківщиною фрау канцлера, через що її інколи жартівливо називають Меркельленд.

Європа в депресії

Європа в депресії

У Європі поширюється пошесть психічних та неврологічних захворювань. Як повідомляє агенція «Рейтер» із посиланням на результати останніх досліджень, майже 165 мільйонів європейців, а це 38 відсотків населення Старого Світу, щороку потерпають від таких розладів мозку, як депресія, страх, безсоння чи втрата пам’яті. Психічні розлади перетворюються на велику економічну та соціальну проблему, ціна якої вимірюються мільярдами євро. Адже люди, які на них страждають, не здатні повною мірою віддаватися роботі. «Ця проблема стає найбільшим викликом для Європи ХХІ століття», — наголошують автори масштабного дослідження, що тривало три роки у 30 країнах (27 держав–членів ЄС плюс Швейцарія, Ісландія та Норвегія).

Всі статті рубрики