«Перевертень» блазнює

01.09.2011
«Перевертень» блазнює

Останнє публічне фото Пукача, зроблене ще під час затримання влітку 2009 року. (Фото з сайту for–ua.com.)

Про перебіг судового процесу над обвинувачуваним у вбивстві редактора «Української правди» Георгія Гонгадзе, колишнім начальником департаменту зовніш­ньої розвідки МВС Олексієм Пукачем громадськість дізнається лише завдяки адвокатам постраждалої сторони. Адже резонансний процес продовжує бути закритим для преси. За зачиненими дверима Феміди відбуваються цікаві речі: позавчора Печерський райсуд столиці почав допит підсудного «перевертня».

За словами адвоката матері вбитого журналіста Лесі Гонгадзе Андрія Федура, Пукача почали допитувати за епізодом зі зникненням документів і нападу на журналіста Олексія Подольського, і підсудний одразу почав «давати дуже цікаві свідчення». Нагадаємо, що колишній генерал лише частково визнає свою провину у скоєних злочинах. За словами адвоката Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко, Пукач визнає, що власноруч убив Гонгадзе, водночас стверджує, що зовнішнє спостереження за журналістом було законним.

Навіщо ж тоді було знищувати документи такого «законного» зовнішнього спостереження за Гонгадзе в 2003 році? «Перевертень», не кліпнувши й оком, каже, що він не винуватий, бо був тоді у відпустці. А документи знищили його підлеглі.... Не дивно, що в пані Теличенко складається враження, що «Пукач клеїть iз себе дурня».

Постраждалий журналіст Олексій Подольський (якого Пукач разом з іншими «орлами Кравченка» вивіз на Чернігівщину, побив та кинув у полі для залякування) розповів, що підсудний назвав прізвища замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Йдеться про екс–Президента Леоніда Кучму, покійних главу МВС Юрія Кравченка та його заступника Едуарда Фере, нинішніх спікера ВР Володимира Литвина та «губернатора» Вінничини Миколу Джигу.

«Він чітко сказав, що це Кучма. Він назвав Литвина і Кравченка, — розповів пан Подольський. — Він казав: після того, як я вбив Гонгадзе, поїхав, зустрівся з замовниками вбивства. На цій зустрічі був Литвин. І його представили Литвину: це той самий хлопець, начальник нашої розвідки, який вивіз і вбив Гонгадзе. На що Литвин сказав: я знаю. І Кравченко запевняв Литвина, що він відданий Президенту і виконає будь–який наказ. І Литвин усе при цьому кивав головою. Там був Джига і Фере».

На свідчення Пукача відреагував адвокат Кучми Віктор Петруненко, який вважає наклепом те, що його клієнта назвали замовником убивства Гонгадзе. Пан Петруненко обіцяє найближчим часом надати суду неспростовні докази, які виведуть Пукача на чисту воду.

Інакше, як блюзнірством, не можна сприймати спробу Олексія Пукача переконати суд у тому, що він... урятував Україну від державного перевороту. За словами Валентини Теличенко, «Пукач годував нас байкою про те, що починаючи з 1997 року Георгій Гонгадзе Олена Притула (нинішній редактор «Української правди». — Ред.) і Олексій Подольський готували державний переворот, і він урятував Україну, вбивши Гонгадзе». При цьому пані Теличенко зазначила, що Пукач намагався переконати Феміду в тому, що «він менш грамотний, ніж є насправді, і що нічого поганого ніби й не зробив». Хоча «перевертень» має вищу освіту і є юристом за фахом.

«Таке ставлення Генпрокуратури, коли до нього інакше ставлення, створили ілюзію про те, що він — велика і значна персона в Україні. Тому під час судового засідання він починає розповідати про себе як про героя», — обурюється представник інтересів Мирослави Гонгадзе. На її думку, такою поведінкою в суді колишній генерал МВС лише сприяє збільшенню покарання.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Васильківський райсуд визнав неправдивими заяви екс–майора держохорони Миколи Мельниченка про нібито причетність спікера парламенту Володимира Литвина до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Тепер екс–майору заборонено поширювати будь–яку недостовірну інформацію про Литвина, повідомляє «Голос України». Після набуття чинності рішення суду Мельниченко не зможе поширювати інформацію про начебто причетність позивача до здійснення вбивства журналіста Георгія Гонгадзе або нібито скоєних iз його вини інших злочинiв.

Крім того, суд зобов’язав Мельниченка за свій рахунок організувати і провести прес–конференцію і «спростувати раніше зроблені ним неправдиві заяви про Литвина». Нагадаємо, що позов проти Мельниченка спікер ВР подав півроку тому.