Творчість чистої води

Творчість чистої води

Уперше фестиваль «Криш­талеві джерела» зібрався в Кролевці, райцентрі Сумщини, саме напередодні славнозвісного ГКЧП. Власне, почавшись у Радянському Союзі, фестиваль опинився в ущелині між політичними формаціями, тому закінчувався уже в незалежній Україні. Тепер «КД» святкує 20–рiччя. Звісно, за арифметикою мало би бути 21, але одного року фестиваль відбувся в дуже урізаному вигляді, тому його не порахували.

Парад–але з урбаністичним ухилом

Парад–але з урбаністичним ухилом

Шоу Saltimbanco (від італійського saltare in banco, що означає заскочити на лавку), яке побачать кияни восени, є візиткою цирку Cirque du Soleil. Прем’єрний показ дійства відбувся майже 20 років тому в Монреалі, з того часу цю виставу переглянули понад 12 мільйонів глядачів в усьому світі. Ідею шоу підказало сучасне місто, з його безкінечною «суєтою суєт», шаленим ритмом життя... В якому, якщо придивитися уважно, можна розгледіти емоції, мрії, розчарування, парадокси — найдрібніші деталі, з яких складається величезне панно, що має назву «Мегаполіс». Кожен мешканець величезного поселення живе своїм життям, але всі разом вони живуть життям міста.

Українська пам’ять з–за океану

Українська пам’ять з–за океану

У 1990 році до США з Ужгорода виїхало подружжя двох відомих журналістів і літераторів — Петро Часто та Любов Дмитришин. Батьки трьох дітей змушені були вдатися до такого неординарного кроку через важку сердечну хворобу молодшої доньки... Петро Часто згодом став редактором найстарішої української газети Америки «Свобода», видав кілька есеїстичних книжок. Любов Дмитришин очолила газету «Національна трибуна», що виходить у Нью–Йорку. Також надрукувала кілька своїх книжок — прозу, поезію, дитячі оповідання. Але найбільшого розголосу отримала її документальна повість «Українська мати», яка описувала історію їхнього виїзду в еміграцію. В Америці подружжя заснувало видавничу фундацію «Українська книжка». «Це не бізнес, а сімейне хобі», — посміхається пані Люба. — «Ми разом із чоловіком, старшою донькою Ерікою Слуцькою та зятем Степаном самі робимо все: верстку, оформлення, редагування. Друкуємо книжки переважно в Ужгороді — у видавництві «Патент», бо вважаємо, що наш основний читач в Україні. Самі розсилаємо новинки по бібліотеках».

Всі статті рубрики