«Спасибi жителям Донбасу...»

31.08.2011

Близько 15 годин допиту пережив керівник фан–сектору футбольного клубу «Динамо» Андрій Кориновський у Печерському райуправлінні міліції Києва. Спершу правоохоронці заперечували факт затримки вболівальника, та й у списках зареєстрованих на допит він позавчора не значився. Утім зрештою зізналися: Кориновського викликали як свідка для надання свідчень у справі про побиття фанатами колишнього охоронця й водiя стадіону Андрія Саламатова. Нагадаємо, інцидент стався під час матчу «Динамо» — «Карпати» 7 серпня, коли Саламатов виконував роботу стюарта i зірвав банер у секторі львiв’ян із зображеннями Степана Бандери та Романа Шухевича, за що й отримав стусанів від фанатів обох клубів. Пізніше з’ясувалося, що Саламатов не приховує свої відверто антиукраїнські погляди.

У день арешту друзі затриманого зібралися під Печерським райвідділом МВС на акцію підтримки Кориновського. Станом на вчора в міліції таки не знайшли підстав для подальшого утримання фаната за ґратами, тож його випустили на підписку про невиїзд. Такий запобіжний захід був застосований унаслідок зміни статусу Кориновського зі свідка на обвинуваченого після свідчень Саламатова. Останній стверджує, що саме Кориновський бив його на бігових доріжках.

«Кримінальну справу проти Андрія порушили за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу — «хуліганство». Тож тепер він уже не свідок, а підозрюваний. Зараз Андрій перебуває в Києві на підписці про невиїзд. Його допитували із сьо­мої ранку до десятої вечора. Як адвокат я зміг потрапити до свого клієнта лише о 19–й годині понедiлка. Так, його не затримували на 72 години, але за вчорашній день було проведено очну ставку із Саламатовим, упізнання за відеоматеріалами. Андрій чесно дав усі свідчення, своєї провини не визнав, оскільки запевняє, що, навпаки, намагався стримати інших вболівальників від насильницьких дій», — розповів «УМ» адвокат Кориновського Олег Бондарчук.

Начальник відділу зв’язків із громадськістю Головного управління МВС у Києві Володимир Поліщук у коментарі «УМ» спростував слова захисника «ультрас»: «Конкретного статусу в Кориновського нині немає. Жодних обвинувачень йому не висували. Викликали до міліції для упізнання і дачі свідчень, потiм відпустили додому. Підписку про невиїзд iз нього не брали. Також у понеділок були допитані й інші люди, які впізнали фаната Кориновського у натовпі під час бійки. На відео опосередковано видно, що Андрій брав участь у бійці, а 45–річний Саламатов упізнав Кориновського як людину, яка штовхнула його кілька разів».

Свідчення постраждалого українофоба викликають сумніви, адже, як запевняє сам колишній охоронець, під час бійки він перебував спиною до вболівальників і майже одразу знепритомнів. Тож незрозуміло, як він міг упізнати в нападниках саме Кориновського. З іншого боку, стверджують свідки, керівник київських «ультрас» справдi закликав хлопців повернутися на сектори, вiн постійно перебував на власному місці.

На тлі таких з’ясувань зовсім не абсурдною виглядає й інша версія, чому правоохоронці взялися допитувати київських уболівальників. Під час того самого футбольного поєдинку під оплески всього стадіону фан–сектор «Динамо» гучно скандував: «Спасибо жителям Донбасса за Президента–п...са». Вiдеоролик iз цiєю «кричалкою» став хiтом в iнтернетi. Президент iз Донбасу, мабуть, образився?