НОВИНИ ПЛЮС

26.08.2011

Справа Тимошенко

Напередодні Дня незалежності суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв відмовив Юлії Тимошенко у звільненні з–під варти для того, щоб вона могла відвідати хвору матір. Це була десята відмова у зміні запобіжного заходу. «Стан здоров’я мами Юлії Володимирівни викликає занепокоєння. Вона в дуже важкому стані», — заявив адвокат Тимошенко Микола Сірий.

Натомість є дані про хворобу самої Тимошенко. Сторона БЮТ говорить про «невідому хворобу», що прогресує, й можливе отруєння Тимошенко. Однак адміністрація СІЗО провела обстеження за участю лікарів МОЗ і заперечила дані про недугу лідерки опозиції.

Відділ кадрів

Президент звільнив із посади заступника міністра палива та енергетики колишню заступницю генпрокурора Тетяну Корнякову, яка оскандалилась після надання свідчень у Печерському районному суді у справі Тимошенко. Як визначили журналісти, електронний лист із заявою від імені Корнякової насправді був написаний в адміністрації Президента. Влада пояснює: Корнякову звільнено у зв’язку зі скороченням штату міністерства.

* * *

Президент Віктор Янукович призначив Віктора Тихонова послом України в Білорусі. Чутки про таке призначення з’явилися одразу після звільнення «регіонала» Тихонова з посади віце–прем’єра в червні.

Білоруси святкували в Україні

Учора біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Києві відбулася акція на честь 20–ї річниці відродження білоруської державності. 25 серпня 1991 року, під час драматичного засідання Верховної Ради БРСР, опозиціонерам із БНФ, які нараховували лише близько 10% від усього складу парламенту, вдалося примусити номенклатурну більшість надати декларації про державний суверенітет Білорусі статус конституційного закону. У Білорусі цей ювілей, як і інші дати, що пов’язані з національною історією, офіційно не відзначають.

Леніна на звалище

У Борисполі на Київщині демонтували пам’ятник Володимиру Леніну. Демонтажні роботи виконано згідно з рішенням Бориспільської міської влади. Пам’ятник збираються перенести з центру міста на вулицю Радянську.

Нагадаємо, 22 лютого цього року члени організації «Патріот України» пошкодили бориспілький пам’ятник вождю пролетаріату й вимагали демонтувати його повністю.

Медіа для мас

Новини телеканалу Euronews про Україну українською мовою суттєво відрізняються від англомовних. Українська служба редагує їх на користь Президента Віктора Януковича, звертає увагу сайт «Телекритика». Зокрема, в українській версії сказано про кілька сотень протестувальників, які вийшли на мітинги опозиції 24 серпня, тим часом як в англійській — про тисячі.