Не відпускайте Ющенка!

Не відпускайте Ющенка!

Як для людини важливий день її народження, так важливий він і для держави. Принаймні в такій науці, як астрологія. Тому напередодні річниці Незалежності в агенції «Главком» зібралися астрологи, щоб розповісти країні прогноз на її майбутнє. За словами голови Союзу астрологів України Олени Калантарової, дата, коли було проголошено Незалежність, для менталітету української нації виявилася складною і такою, що аж ніяк не обіцяє нам стабільності, тому головне для нас — її втримати. «Широкий фронт реформ, який зараз узялося впроваджувати керівництво держави, занадто об’ємний. І це ще більше породжуватиме нестабільність у країні», — каже пані Олена.

Книжка для політика

Книжка для політика

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Протягом трьох днів (16—18 серпня) в Українському домі можна було подивитися та придбати не лише книги українських видавництв, у тому числі регіональних, а й видавців з інших країн — Росії, Білорусі, Ірану, Болгарії. Утім киянам, розбалуваним «Медвіном», а тепер ще й «Книжковим арсеналом», на VII Київській міжнародній книжковій виставці–ярмарку передусім впадали в око доволі бідна на події та гучні імена програма й незручний час проведення заходу — в будні дні в робочий час. Серед зіркових гостей — російський фантаст Сергій Лук’яненко, автор «Нічного дозору» та «Чернетки». На спілкування з ним зібралося кілька десятків людей — наскільки дозволяла невеличка площа та мляве анонсування події. З українських відомих письменників виставку відвідали Андрій Курков, Андрій Кокотюха, Анатолій Дністровий та інші постійні учасники таких заходів. Але не вистачало вже звичних майстер–класів, автограф–сесій і зустрічей. Ці традиційні для книжкової виставки події, як і презентації видавничих новинок, очевидно, відклали до Форуму видавців у Львові.

У кого більший?

У кого більший?

Сьогодні Україна відзначає День прапора. З цієї нагоди синьо–жовті стяги замайорять на державних будівлях, флагштоках і балконах свідомих українців. А напередодні свята представники провладних сил та опозиції ледве не побилися, з’ясовуючи, чий прапор більший. Найприкріше, що в боротьбі за право довести, що влада любить Україну не менше, ніж її опоненти, постраждав сам державний символ...

«Маячкова» облога

«Маячкова» облога

Не важко було припустити, що саме активісти цієї молодіжної громадської організації знову методично дошкулятимуть російським морпіхам, які охороняють маяки, зокрема і на мисі Сарич поблизу Севастополя. Адже тільки «братчики» заповзято, починаючи з 2006 року, раз по раз марно «штурмують» севастопольські маяки, всупереч законодавству України захоплені Чорноморським флотом Росії,намагаючись привернути увагу громадськості й державних мужів до цієї проблеми. Нинішній же порив «Студентського братства» обумовлений нещодавнім, від 2 серпня, рішенням Господарського суду Криму, яким Феміда фактично зобов’язала виконавчу службу зробити те, на що знову пішли молоді патріоти — в установленому законом порядку вилучити п’ять маяків і кілька інших гідрографічних об’єктів у російських «чорноморців» на користь держави.

«Не раби, а вільновідпущені»

«Не раби, а вільновідпущені»

Україна й українці 20–річної давнини були зовсім іншими, але водночас… такими самими, як і сьогодні. Питання у тому, на що звертати увагу. Про це журналістам розповіли соціальні психологи Олег Покальчук та Олексій Шнеєр. За словами фахівців, насамперед треба розібратися в термінології, тому що є велика різниця між поняттям «за роки незалежності» (просто відрізок часу, 20 років) і «внаслідок набуття незалежності» (проголошення України суверенною державою, виходу зі складу Радянського Союзу). Річ у тім, що зміни в психології українців сталися не тому, що Україна набула статус незалежної держави, а тому, що за останні 20 років населення пережило і неспокійні 1990–ті, і низку політичних скандалів, і Майдан, і вбивство Гонгандзе. А найголовніше — впала «залізна завіса», і для українців відкрився доступ до тієї інформації, яка раніше була за сімома замками. Можна їздити в інші країни, знайомитися з культурою, релігією будь–якого народу. І в українців з’явився вибір, багато варіантів вибору: який одяг носити, яку зачіску, які мови вчити, яку релігію сповідувати, їсти м’ясо чи бути вегетаріанцем, бути прихильником тієї чи іншої партії тощо.

20 років блукання пустелею

20 років блукання пустелею

5–й Всесвітній форум українців, який відбувся в Києві напередодні 20–ї річниці Незалежності, почався зі скандалу. На відміну від Леоніда Кучми, який свого часу не побоявся прийти на 3–й Форум після «касетного скандалу» й виступити під крики «Кучму геть!» та «Брехун!», нинішній глава держави Віктор Янукович захід проігнорував. Тому вигуки «Ганьба!» на його адресу довелося вислухати міністру закордонних справ Костянтину Грищенку, який зачитував привітання від Президента. Під час цього дійства на сцену під оплески залу вийшли двоє людей з плакатом «Бандократію — геть!». Дісталося й самому Грищенкові, якого з залу охрестили «московським москалем».

Всі статті рубрики