Квартири для «елітних» вкладників

17.08.2011
Квартири для «елітних» вкладників

У те, що влада виконає обіцянки й надасть постраждалим квартири, вірять не всі вкладники «Еліти». Але декому вчора таки пощастило (на фото — власники наданої КМДА квартири на Троєщині). (Фото надане прес–службою Київмiськбуд.)

На урочисте відкриття будинку за адресою проспект Маяковського, 1–2 у столиці, квартири в якому отримали жертви відомої на всю Україну будівельної афери, приїхали керівники з Київської міськ­держадміністрації на чолі з Олександром Поповим та представники компанії «Київміськбуд». Обмануті вкладники «Еліти–центр» отримали 39 квартир у 25–поверховому будинку на Троєщині. Перевагу в наданні житла надавали тим, хто продав власне житло, щоб вкласти гроші в «Еліту».

Це вже не перші квартири, які роздають постраждалим. Ще у травні цього року столична влада виділила для них 31 житлове приміщення у будинку на проспекті Правди, 5. А торік голова КМДА Олександр Попов підписав попередні договори на передачу постраждалим 102 квартир на вулицях Лайоша Гавро, Вірменській та проспекті Маяковського. 60 помешкань на Оболоні (вулиця Гавро) «елітівцям» обіцяють передати вже цієї п’ятниці. Також почалося будівництво будинків в інших районах столиці.

Та не все так райдужно, як здається. По–перше, квартири отримала тільки дуже незначна частина вкладників; по–друге, коли квартири даватимуть наступного разу — невідомо. У прес–службі КМДА відверто зізнаються, що поки на це питання складно відповісти. Також виникають питання щодо кількості квартир, які мають видаватися вкладникам з кожного «домовленого» будинку. Нагадаємо, влада Києва домовилася із забудовниками, що надає їм землю з пільгами, а ті, у свою чергу, виділяють частину помешкань у новобудовах потерпілим.

«Багато хто з ошуканих вкладників уже просто не вірить у те, що нам повернуть гроші або дадуть житло, — розповіла «УМ» київська журналістка Леся, яка свого часу придбала квартиру в найпершому (і єдиному, який справді почали зводити) будинку «Еліти–центр» на столичній вулиці Отто Шмідта. — На початку ми з чоловіком ще ходили на збори, але потім побачили, що з того діла не буде. Дехто, щоправда, не втрачає надії. А є й ті, хто рухається далі. Знаю одного хлопця, який купив в «Еліті» одразу дві квартири. А тепер уже виплатив за них кредит і придбав третю, оскільки на допомогу від КМДА вже й не розраховував». За словами пані Лесі, зараз утворилося кілька ініціативних груп, які окремо одне від одного відстоюють свої права й укладають списки тих, хто отримає квартири. «Ми вже просто розгубилися — до кого звертатися і як дізнатися, на якому ми місці у списку й чи потрапили туди взагалі», — констатує журналістка.

Інший вкладник — Дмитро — у розмові з «УМ» висловив переконання, що роздачі квартир — не більше, ніж політична акція влади, яка показує, що щось робить. «Насправді ця сама влада зменшила відсоток належних вкладникам квартир з 28% до мізерних 4%. Якщо квартири видаватимуть такими темпами, то чекати нам ще років сто», — сумно підраховує чоловік. За його словами, велика кількість потерпілих не можуть спокійно об’єднатися і відстояти свої гроші, тому люди поділилися на групи, й лідери однієї з них причетні до того, що раптово зменшилася квота квартир iз кожного побудованого будинку: «Багато хто просто хоче нажитися на нашій проблемі: хтось попіаритися, хтось заробити грошей як юристи».

На спеціально створеному форумі вкладників «Еліти–центру» дехто відверто побоюється, що квартири роздають під свято Дня Незалежності, щоб «замилити око» і знову пустити людей по кабінетах. Є також думки, що квартири отримують представники від потерпілих, які, зрадивши інтереси більшості, домовилися з владою про квартири для себе.

Нагадаємо, у 2006 році жертвами грандіозної квартирної афери «Еліта–центр» стали 1750 вкладників. Загальні збитки складають близько 400 мільйонів гривень, вкладених у будівництво. Минуло чимало часу відтоді, як головного організатора, Олександра Шахова (Волконського) затримали в Швейцарії. Зараз триває слідство. Що цікаво, нікого більше до відповідальності за цю аферу не притягнули, хоча, переконані вкладники, без допомоги високопосадовців тут не обійшлося. Також зовсім нещодавно були заарештовані 22 гектари землі на Київщині, куплені на гроші потерпілих від афери «Еліта–центр».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>