«Катерино, відчини–но!..»

16.08.2011

Диваком вважають мешканці райцентру Василівка свого земляка Олександра Пилишенка: художник, а охочіше колекціонує не власні картини, а звірів! Наразі у його приватному зоопарку мешкають не лише екзотичні птахи і рідкісні породи собак, а й ведмеді, рисі, леви, один з яких — берберський («Цей підвид де–факто у природних умовах уже не існує, «берберів» розводять лише в деяких заповідниках світу, чим я всерйоз хочу зайнятися», — запевнив кореспондента «УМ» пан Олександр).

Першою, років дев’ять тому, подружжя Пилишенків приручило маленьку левицю Катю. Клали її з собою у ліжко, годували з пляшечки. Усе з Каті почалося — вона ж і дивує цими днями своєю «толерантністю» щодо пана Олександра, який в одній клітці з нею днює і ночує. Ще у липні чоловік відважився на надто ризиковану акцію «Життя із левами», умовив дружину, а тоді анонсував свій намір: у серпні підселюся до вагітної Катерини і власноруч прийму в неї пологи: «Планую пробути у клітці до 7 вересня. За ці п’ять тижнів і читатиму, і малюватиму, і за Катею буду спостерігати».

Очікуване сталося 13 серпня: на десятий день сусідства левиці і художника Катерина дала життя двом левеняткам. На світ Божий звірята з’явилися з інтервалом у двадцять хвилин. Розповідаючи про той момент, «акушер» каже, що дуже переживав, адже «перше левеня виходило хвостиком уперед. Друге ж народилося швидко і без проблем. Обоє малят харчуються молоком матері».

Хтозна, що було б, якби у цій же клітці жив і батько малюків, лев Самсон. Та його поселили за стінкою, і звір, розповідає Олена Пилишенко, ревнував присутнього біля Катерини чужака: «Звір під час пологів був неспокійним, час від часу ричав...».

Подружжя Пилишенків не приховує меркантильного характеру акції: для добудови на Лисій горі приватного зоопарку бракує коштів, і таким незвичним способом пан Олександр прагне привернути увагу потенційних спонсорів до проблеми утримання диких і рідкісних тварин. Цього, на жаль, поки що не вдалося, й, очевидно, саме тому бородатий художник і надалі залишається сусідом левиці Катерини.

Олександр Пилишенко, судячи з усього, перевершить аналогічний вчинок американця Джеймса Джаблона, котрий у січні 2011 року мешкав у клітці з левами впродовж двох тижнів. За цей час звірі порвали на ньому лише півдюжини штанів...