«Резонансний» четвер

12.08.2011

Судді Печерського райсуду Києва вчора працювали в режимі аншлагу, адже на різних поверхах розглядали одразу три резонансні справи. Будівлю суду й надалi пікетують сотні прихильників опозиції — вимагають звільнення екс–Прем’єра Юлії Тимошенко і екс–глави МВС Юрія Луценка, процеси над якими продовжилися в четвер. Крiм того, до суду на закрите слухання привезли ще й колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача. Його обвинувачують у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

Щодо справи «перевертня» Пукача, то пресу традиційно не пускають до зали, що обурює захист постраждалої сторони. Адвокат матері Гії — Лесі Гонгадзе — Андрій Федур припустив у перерві: процес утаємничили, щоб «Пукач не сказав чогось зайвого». Бо у справі на даному етапі немає ніякої державної таємниці. Суд також відмовився перевести «перевертня» зі слідчого ізолятора СБУ (доволі комфортного, але такого, що юридично не існує. — Ред.) до Лук’янівського СІЗО, де сидить низка колишніх урядовців. Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко додає: Феміда ще й відмовилася повертати справу на додаткове розслідування.

Натомість розгляд справи екс–глави МВС Луценка перенесли на тиждень, ледь устигнувши почати засідання. Вперше головуючий суддя Вовк відкрив його із запізненням. Після чого колегія суддів змінила порядок дослідження доказів на судовому слідстві: опитувати спочатку потерпілих, а потім свідків. Тоді як усе мало б бути навпаки. Це викликало обурення Луценка, який заперечив проти зміни процедури. Мовляв, готувався ж до допиту свідків.

Незважаючи на заперечення прокурорів, Феміда таки вирішила дати підсудному та його адвокатам час до 18 серпня для підготовки до допиту потерпілих. Цікаво, що наступне засідання у справі Луценка відбудеться в іншому приміщенні Печерського суду — по вул. Гайцана, 4. Мабуть, щоб не перетинався з лідеркою БЮТ.

Щодо «газової» справи Юлії Тимошенко, то суд другий день поспіль продовжував допит колишнього першого віце–прем’єра Олександра Турчинова. Вiн став першим свідком iз боку захисту, а не обвинувачення. Той, звісно, дещо затягував процес та виправдовував дії давньої соратниці під час газової кризи у 2009 році.

Ледi Ю знову наполягає на об’єднанні своєї справи зі справами екс–першого заступника НАК «Нафтогаз» Ігоря Діденка і екс–голови Держмитслужби Анатолія Макаренка.