Посидьте ще

09.08.2011
Посидьте ще

Так арештовували лідерку БЮТ Юлію Тимошенко. (Фото Рейтер.)

Задовольнивши у п’ятницю клопотання сторони обвинувачення щодо арешту підсудної Юлії Тимошенко (що мало ефект інформаційної бомби не лише в Україні, а й за кордоном), учора головуючий у «газовій справі» Родіон Кірєєв відхилив низку клопотань щодо її звільнення. Сама Леді Ю відмовилася просити Феміду про волю. Тож клопотання щодо зміни їй запобіжного заходу спочатку оголосив адвокат Тимошенко Юрій Сухов, а згодом Уповноважений ВР iз прав людини Ніна Карпачова (мовляв, СІЗО і так переповнене, ще Тимошенко там не вистачало). Про звільнення колишньої Прем’єрки Феміду просили й духовні особи: Патріарх Київський Філарет, настоятелі Михайлівського Златоверхого монастиря і Володимирського собору, представники Церкви євангелістів, християн–баптистів, а також римо–католицький єпископ Луцький Маркіян Трофим’як. Утім суд вирішив, що в клопотаннях «не наведено достатніх підстав для зміни запобіжного заходу». Паралельно захист Тимошенко направив до Апеляційного суду столиці скаргу на п’ятничне рішення Печерського суду щодо арешту.

 

Без наручників, але з бійками

Тож де–факто за своє п’ятничне запізнення на процес та перепалку зі свідком у справі — нинішнім очільником уряду Миколою Азаровим — підсудна й надалі перебуватиме у СІЗО. Знайти юридичні підстави для такого суворого заходу, як арешт, незалежним правникам украй важко. Через що на заполітизованості процесу у справі Тимошенко наголошують навіть її опоненти з опозиційного табору.

Варто зауважити, що арешт лідерки БЮТ у п’ятницю був неочікуваним навіть для її соратників. Адже коли така загроза існувала на стадії досудового слідства та тиждень тому під час судового процесу, до місця одразу приїжджали стурбовані рідні підсудної — чоловік Олександр та донька Євгенія. Цього разу їх у залі не було.

Так само ніхто, окрім судді і прокурорів, не очікував появи в суді високого свідка — Прем’єр–міністра Миколи Азарова. Під час допиту Миколи Яновича й сталася перепалка двох прем’єрів — колишнього і нинішнього. Леді Ю. глузувала з Азарова за незнання державної мови (мовляв, не розумію, що говорить свідок, дайте перекладача) та звинувачувала його в корупції. Прем’єр відповідав попередниці на посаді взаємністю, щоправда, на його оціночні судження та образу Тимошенко суддя ніяк не реагував.

Саме тоді сторона обвинувачення й заявила клопотання про арешт Тимошенко «за тиск на свідка та перешкоджання встановлення істини у справі». Невдовзі суддя підтримав прокуратуру, тож Леді Ю відправилася одразу до СІЗО. Їй не вдягали наручників i дали попрощатися з присутніми у залі, а обшук провела жінка–правоохоронець у конвойній кімнаті. Підстави для арешту один iз соратників Тимошенко, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вже охрестив «прецедентом Азарова», який є небезпечним для судової практики.

А далі був автозак, що повільно рухався Хрещатиком в оточенні трьох кілець охорони з сотень бійців спецназу, сутички між фанами Юлі та «Беркутом», розбите до кровi обличчя молодого мiлiцiонера, жiнка, що лягає пiд колеса автозака — ці кадри бачив у телевізійних новинах весь світ. Здається, що влада поставила за мету остаточно допомогти своїй конкурентці на виборах наростити рейтинг i зробити останні мазки в завершенні її такого собі героїчного образу української Жанни Д’арк.

Із косою та не в клітці

Учора ж суд тривав. Сюди прийшов побачити дружину Олександр Тимошенко, а сама підсудна знову виглядала впевнено. Цікаво, що їй дозволили зробити зачіску з косою, хоча перед поміщенням до СІЗО їй довелося розпустити волосся і здати заколки. Також у залі не було встановлено залізної клітки, в якій зазвичай утримують заарештованих. Тож на відміну від Луценка, який учора приїхав до суду одним автозаком із Тимошенко, екс–Прем’єр знову опинилася поруч зі своїм адвокатом за столом, а не в судовій клітці.

Залишивши підсудну в СІЗО, суд знову продовжив допит свідків. Цього разу допитували міністра закордонних справ Костянтина Грищенка. З ним у підсудної також виникла дискусія, але вже не така запекла, як з Азаровим. Пан Грищенко навіть дещо повчав Тимошенко. Мовляв, Прем’єр–міністр не мала одноосібно вирішувати стратегічно важливі державні питання під час газової кризи 2009 року. Тож підсудна вже традиційно звинуватила ще й главу МЗС Грищенка, який на час кризи був послом України в РФ, у лобіюванні інтересів «Росукренерго».

На час здачі цього номера «УМ» у друк суд планував допитати як свідка також міністр палива та енергетики Юрія Бойка.