«Програно бій, але не війну!»

04.08.2011

Вівторкове рішення Вищого адмінсуду України щодо дегероїзації Романа Шухевича та Степана Бандери викликало неабиякий резонанс у проукраїнських колах. Колишній Президент України Віктор Ющенко, автор указів про присвоєння звання «Герой України» головнокомандувачу УПА та провіднику ОУН, уже заявив, що оскаржить у Верховному Суді рішення Вищого адмінсуду, повідомляє прес–служба «Нашої України». Водночас Ющенко певен, що рішення ВАСУ не має великого значення: «Шухевич і Бандера вже давно є Героями України в серцях українців. Вони були і будуть ними».

Українська народна партія, у свою чергу, ухвалила заяву, в якій вимагає від Президента та Вищої ради юстиції «звільнити всіх суддів, які свідомо прийняли незаконне рішення позбавити Романа Шухевича та Степана Бандеру звання Героїв України і тим самим порушили присягу судді та заплямували честь професії». УНП називає рішення Вищого адміністративного суду України «політичним, спрямованим на дегероїзацію української історії та викорінення патріотичного духу українців». Це «наруга над українським законодавством та демократією, свідчення остаточної втрати незалежності судовою гілкою влади», повідомляє прес–служба УНП.

Депутат–«нашоукраїнець» Андрій Парубій узагалі висловив досить несподіваний погляд на ситуацію (і, як кажуть юристи, таке трактування цілком можливе): нардеп вважає, що указ про присвоєння звання Героя України Роману Шухевичу буде чинним до скасування його іншим указом. (Рішенням суду, нагадаємо, указ щодо Бандери визнано незаконним і скасовано, тоді як щодо Шухевича — лише визнано незаконним). «Тобто до того часу, поки не буде указу Януковича про скасування указу Ющенка, указ залишається чинним, незалежно від рішення суду», — вважає депутат. При цьому Парубій наголошує на тому, що рішення суду може бути тільки підставою для Януковича скасувати указ попередника.

Тим часом радник Президента Ганна Герман також висловила власну позицію щодо рішення ВАСУ. Вона переконана: не можна перестати бути Героєм України за рішенням суду. А, мовляв, розголос навколо цього процесу — це просто політика.

 

ПРОДОВЖЕННЯ

Рішення ВАСУ про незаконність присвоєння Шухевичу та Бандері звання Героя України можуть бути оскаржені у Верховному Суді. Про це вчора заявила журналістам в. о. міністра юстиції Інна Ємельянова. «Якщо говорити про рішення Вищого адміністративного суду, то є єдиний процесуальний шлях — оскаржити рішення вищого спеціалізованого суду у Верховному Суді за винятковими обставинами. Іншого немає», — сказала вона.