Суд зі скринею Пандори

03.08.2011
Суд зі скринею Пандори

За те, щоб залишити в силі рішення «донеччан» і позбавити керівників ОУН та УПА звань Героїв, проголосували четверо з п’яти суддів ВАС. (Фото Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

Учорашній день у Вищому адміністративному суді пройшов під знаком українського націоналізму: тут розглядали багатостраждальні справи щодо присвоєння Президентом Ющенком звання «Герой України» Степанові Бандері та Роману Шухевичу. Будівлю суду пікетували представники ВО «Свобода», УНА–УНСО, КУНу, а в судовій залі тримав оборону загін правозахисників, залучених до процесу. Представники в суді Степана Бандери–молодшого — Роман Орєхов та Юрія Шухевича — Олекса Чорнота навіть святково вбралися: один у чорну, другий у білу вишиванку. Із кольором вердикту вгадав Орєхов.

 

«Невже не лишилося чесних суддів?»

Висловити свою позицію та підтримати проукраїнськи налаштованих учасників процесу прийшли дочка президента Української головної визвольної ради Наталя Осьмак, народні депутати від «НУНС» Андрій Парубій, Тарас Стецьків, Олесь Доній, Зіновій Шкутяк, Микола Кульчинський. Останній перед початком засідання поділився з «УМ» своїм оптимізмом. «Я чекаю позитивного рішення для нас, — сказав пан Микола. — Бо невже в Україні не лишилося чесних суддів? Тим більше, коли йдеться про такі знакові справи українських героїв».

Подивитися, як сам висловився, на «антиукраїнський спектакль» прийшов і популярний український письменник Василь Шкляр із дружиною. «Усі ці суди довкола Бандери і Шухевича — велика ганьба України, — поділився автор «Чорного ворона» з «УМ». — Я завжди казав і кажу, що в ІІ Світовій війні і справа Гітлера, і справа Сталіна були програні й засуджені всім світом. І тільки ідея Бандери та Шухевича перемогла і втілилася у незалежну Україну. І цих переможців сьогодні так зневажають. Я прийшов сюди як український націоналіст, щоб виявити свою солідарність з усіма здоровими силами, які ще є в нашій країні».

Натомість «винуватець урочистостей» — донецький адвокат Володимир Оленцевич, якому не дає спати героїзація Шухевича та Бандери, — перед початком засідання сумнівався у позитивному для себе рішенні суду. «Якщо ухвала буде не на нашу користь, вже нічого не зробиш. Це буде остаточне рішення — остання інстанція, — сказав Оленцевич. — І я сумніваюся щодо рішення. Бачте, дуже серйозна команда проти мене, класні адвокати зібралися на протилежному боці».

Опонентів і справді було чимало: Орєхов, Чорнота, син головного командира УПА Юрій Шухевич, його адвокат Олекса, представник Віктора Ющенка у суді В’ячеслав Мартинюк, залучений адвокат від ВО «Свобода» та правник Іван Макар.

«Це спричинить загальноукраїнську хвилю»

Суддівська колегія, заслухавши пояснення учасників процесу, зосередилася на «технічному» питанні: чи мали право Роман Шухевич та Степан Бандера, не будучи формально українськими громадянами, одержати звання «Герой України». Судді цікавилися у Юрія Шухевича, чи має він докази того, що його батько був громадянином УРСР. На що пан Юрій резонно зауважив, що якби Романа Шухевича заарештували, то судили б його, як і тисячі інших українців, за радянськими законами як громадянина УРСР, не надто переймаючись тим, чи є він радянським громадянином. «Вдумайтеся, — казав пан Юрій журналістам, — упродовж минулого століття Німеччина була і кайзерівською імперією, і республікою, і гітлерівським Третім рейхом, потім знову стала Федеративною Республікою Німеччиною. І що, всі німці міняли громадянство? Те ж саме стосується й українців [на своїй території]».

Голова УНА–УНСО Юрій Шухевич називає позов Володимира Оленцевича «безглуздям». «Сьогодні Вищий адмінсуд мусить якось роз­сьорбати ту кашу, яку заварив Донецький суд», — сказав пан Юрій.

Але у справі Романа Шухевича суд фактично підтримав «безглуздя», ухваливши досить неочікуване для присутніх рішення: залишити касаційні скарги Шухевича–сина, Бандери–онука, Ющенка та інших без задоволення. За таке проголосувало четверо суддів із п’яти.

По суті, рішення Донецького суду, за яким указ про нагородження Романа Шухевича званням Героя України було визнано незаконним, лишається в силі.

Оголошення цієї ухвали присутні зустріли вигуками «ганьба». А «скромний» Оленцевич зауважив, що в цій справі «немає ні переможців, ні переможених».

«Я вважаю, що влада, яка претендує на те, щоб зватися українською, сьогодні себе зганьбила, — прокоментував натомість Юрій Шухевич. — Що ж до мене, то в будь–якому разі я не здаюся і обов’язково подаватиму позов у Європейський суд».

Справу Бандери розглядали другою — і рішення, оголошене о 17–й годині, було аналогічним. Від учорашнього дня провідник ОУН (б), як і командувач Української повстанської армії, юридично не вважається героєм України. України, де Президент — Янукович.

Учасники процесу з боку націоналістів переконані: рішення Вищого адмінсуду політично заангажоване. І відтак мають намір (про це, до речі, заявив і нардеп Андрій Парубій) подавати скарги до Верховного Суду України, апелюючи до того, що суд застосовує різні підходи до аналогічних справ. Нагадаємо, що Оленцевич свого часу оскаржував нагородження орденом Богдана Хмельницького 1–го ступеня Муаммара Каддафі, і суд відмовив у задоволенні цього позову, бо він не стосувався прав Оленцевича.

«Українське адміністративне судочинство не спромоглося скласти вдало іспит на свою незалежність та зрілість, — констатував Роман Орєхов. — З огляду на таку шалену кількість порушень, нехтування норм права попередніми судовими інстанціями, залишення без змін цих рішень спотворює систему адміністративного судочинства».

Юрій Шухевич переконаний: судді не до кінця усвідомлюють, яку скриню Пандори відкрили: створено прецедент, і тепер можна буде оскаржувати будь–який указ Президента, незалежно від дати його ухвалення.

Патріотично налаштовані українці якраз таку зливу позовів на знак протесту й обіцяють: зразки позовних заяв отримає кожен охочий. «Сума держмита — 3,40 гривні. Це дозволить нам завалити суди заявами. То буде «бомба», загальноукраїнська хвиля, яку, сподіваюся, підтримають у всіх куточках України», — сказав правозахисник Олекса Чорнота.