«Будинок» для хліба

20.07.2011

Монастирищенський район Черкаської області тепер має свій сучасний елеватор, у будівництво якого вкладено 45 мiльйонiв гривень. Загальна потужність елеватора — 50 тисяч тонн зерна. Усього ж збудовано 10 елеваторних модулів.

Елеватор є частиною «Монастирищенського хлібопереробного пункту», загальна місткість якого, завдяки введенню в дію нового підрозділу, збільшилася більш ніж удвічі — із 45 до 95 тисяч тонн.

Як повідомив «УМ» очільник фермерсього господарства «Ладіс» Андрій Крохмаль, який є ініціатором проекту, зокрема, було оптимізовано хлібопереробний пункт, який тепер має три шведські сушарки, що працюють на газу. Кожну з них обслуговує одна людина, а робота ведеться у три зміни. Загалом тут працевлаштовано двадцять осіб. Процес повністю автоматизовано, тому людський фактор необхідний тільки для контролю.

«Перевагами цих сушарок є економія енергоносіїв, висока якість зерна після доробки та висока пропускна потужність сушіння різних зернових культур, — пояснює Андрій Аркадійович. — За добу новий елеватор здатен прийняти більше 1,5 тонни зерна, висушити тонну та відвантажити 1,2 тонни».

У подальших планах черкаського фермера Андрія Крохмаля, який цьогоріч став «Аграрієм року», збільшення можливостей для сушіння культур, зокрема кукурудзи. Адже, за його словами, у Монастирищенському та в сусідніх районах нині існує проблема у своєчасній просушці великої кількості зерна пізніх культур. Тож для її вирішення вже наступного року фермер планує придбати ще одну сушарку потужністю тисячу тонн на добу.