Рокіровка захисту

19.07.2011

Зашкалюють пристрасті навколо розгляду «газової справи» проти екс–Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко в Печерському райсуді столиці. Минулої п’ятниці підсудна вперто відмовлялася вставати, звертаючись до Феміди, через що головуючий у справі Родіон Кіреєв врешті–решт ухвалив рішення видалити її з зали суду на одне засідання. Оскільки перед цим леді Ю так і не змогла, сидячи, заявити клопотання про залучення до свого захисту ще чотирьох адвокатів (двоє з них — громадяни США), сторона обвинувачення без перерви на обід зачитала обвинувальний висновок за відсутності самої підсудної та її захисників.

Прокурори поспішали, оскільки, на їхню думку, сторона Тимошенко зайняла позицію затягування процесу всіма можливими способами. Її обвинувачують у перевищенні влади та службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки державним інтересам, за що лідерці БЮТ «світить» від семи до десяти років позбавлення волі. Натомість сама Юля каже, що судимості не боїться, бо її судять «не за шапки в туалетах».

Учора ж Феміда продовжила розгляд «газової справи» по суті. На процес ледь не з боєм довелося пробиватися захисникам Тимошенко (перед цим вони завбачливо зареєструвалися в канцелярії), у тому числі й Сергію Власенку, який нарешті повернувся з відрядження. Утім це засідання стало для нього останнім у статусі адвоката Юлі. БЮТівець iз ходу вступив у суперечку із суддею Кіреєвим, оскільки вважав, що в п’ятницю права його підзахисної було порушено. Суддя вирішив, що поведінка нардепа, який відмовлявся сідати, не процесуальна, й усунув його від захисту Тимошенко.

Суд також вирішив звернутися до регламентного комітету ВР щодо поведінки депутата та до кваліфікаційної комісії адвокатів щодо можливого позбавлення Власенка дозволу займатися адвокатською діяльністю. Згодом суд видалив Власенка ще й із зали, оскільки той продовжував консультувати екс–Прем’єрку з місця. Хоча нардеп наголошував, що в таких випадках передбачено штрафні санкції, а не видалення. Водночас Феміда таки допустила до захисту леді Ю адвокатів Олександра Плахотнюка та Миколу Сірого (щодо двох американців клопотання поки що не задоволено).

Нові адвокати по черзі заявили відвід судді Кірєєву «через упередженість». Утім обидва клопотання традиційно було відхилено самим суддею. Захист також просить дати їм два місяці на ознайомлення з матеріалами справи.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Розгляд справ за позовами екс–Прем’єра Юлії Тимошенко та екс–глави МВС Юрія Луценка в Європейському суді з прав людини може зайняти від півроку до п’яти років, вважає урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська. В ефірі радіо «Свобода» пані Лутковська припустила, що рішень європейської Феміди щодо Тимошенко та Луценка не буде до кінця цього року.