Повертатись — погана прикмета

14.07.2011
Повертатись — погана прикмета

Мєшков на вокзалі.

Учора в Криму працівники Служби безпеки України затримали колишнього президента АРК Юрія Мєшкова. Сталося це на одній із ялтинських вулиць, де пан Мєшков перебував із дружиною Анатолія Лося — свого вірного соратника по так званому республіканському, себто сепаратистському, руху.

Про інцидент журналістам стало відомо саме від Лося, який нині є головою «Русского общєства Крима». За словами чоловіка, учора вранці декілька працівників міліції хотіли потрапити в його ялтинську квартиру, начебто під приводом паспортної перевірки. Однак Лось, пославшись на відсутність у них відповідного судового рішення, відмовив.

Коли цей номер «УМ» підписувався до друку, ще не з’ясувалося, завдяки чому колишній скандальний президент АР Крим, а нині — громадянин Росії Мєшков потрапив у поле зору українських правоохоронців. Можна припустити, що через різкі, провокативні заяви на прес–конференції в Сімферополі минулого тижня («УМ» про це писала), спрямовані проти нинішньої кримської влади та її очільника,«регіонала» Василя Джарти.

Повернувшись до громадської діяльності в Криму після 16 років відсутності пан Мєшков закликав боротися за відновлення конституції Республіки Крим зразка 1992 року, яка передбачала конфедеративні відносини півострова з Україною. Екс–президент виступив у ролі порадника–консультанта — бо, мовляв, громадянство не дозволяє більшого — і радив створити протестний рух, «народний трибунал Криму» та громадський парламент республіки, аби не залишати без наслідків «жоден випадок зазіхання на Республіку та її громадян».«Кримський народ повинен взяти владу у свої руки», — заявляв автономіст.

Як стало відомо, він приїхав на півострів на 40 днів по смерті першої дружини Людмили, яка в травні викинулася з вікна сімферопольської багатоповерхівки.

У свою чергу, голова Радміну Криму Василь Джарти прокоментував випади Мєшкова однозначно:«Найближчим часом, я певен, він покине державу Україна. А з приводу його висловлювань, я так думаю, буде порушено кримінальну справу».

Тож, виходить, правоохоронці взяли під козирок. У підсумку скандальному підстаркуватому політику, вірогідно, світить примусове видворення. Учора ввечері суд вирішував питання щодо доцільності перебування громадянина РФ Мєшкова Юрія Олександровича на території України.

 

ДОВІДКА«УМ»

От шкода Пацана...

Юрію Мєшкову — 65 років. Зараз у Криму за ним не стоїть жодна впливова політична сила чи громадський рух. Із 1995 року він мешкає в Москві, викладає в юридичній академії (за фахом Мєшков — адвокат). Каже, що його пенсія — 8 тис. рос. руб., тож мусить підпрацьовувати.

Лідер кримських сепаратистів, Мєшков виграв вибори президента Криму в січні 1994 року, але перебував на посаді лише до березня 1995–го. Час його правління характеризувався крайньою напруженістю відносин півострова з Києвом, прийняттям«самостійницької» конституції республіки, рішенням про проходження строкової служби «громадянами Криму» на території півострова тощо. За Мєшкова уряд Криму очолювали«варяги» з Москви, що мали російське громадянство, а в автономії не вщухали криваві кримінальні«розборки».

Пост президента Криму було ліквідовано 17 березня
1995 р. рішенням Верховної Ради України; після того ступінь самостійності АРК було суттєво зменшено, а Мєшков — уродженець Дніпропетровщини (прізвище матері — Пацан) мусив емігрувати до Росії.