Ніч після реформи

12.07.2011
Ніч після реформи

Коли голосує «порожняк». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Пенсійна реформа стала доконаним фактом. У ніч з четверга на п’ятницю, о 1:34, після дев’ятигодинного розгляду, Верховна Рада ухвалила проект урядового закону щодо реформування пенсійної системи. Жінкам підвищили пенсійний вік до 60 років, а також страховий стаж — до 30 років для жінок і 35 — для чоловіків. Пенсійний вік чоловіків–держслужбовців збільшено до 62 років. Розмір максимальної пенсії обмежується на рівні 10 мінімумів для непрацездатних (7640 грн.).

Віце–спікер від БЮТ Микола Томенко вважає, що опозиція має достатньо аргументів як для Президента щодо ветування пенсійної реформи, так і для Конституційного Суду щодо змісту документа та легітимності голосування.

 

Порожня зала — за реформу

Формально пенсійну реформу підтримало натисканням кнопок 248 депутатів. Однак насправді під час нічного голосування у сесійній залі «піклувалися» про майбутнє пенсіонерів заледве півтори сотні народних обранців–«багатоверстатників». Нардеп–«нашоукраїнець» Андрій Парубій написав у «Фейсбуці»: «Я порахував: «регіоналів» і «литвинівців» [залишалося в залі] 62, комуністів — 12. Майже нікого з БЮТ. 24 з «Нашої України». Але ми, на відміну від них, голосуємо особисто!»

Віце–спікер Микола Томенко й собі провів моніторинг: «Я проаналізував, що з тих 248 присутніми були 143 депутати, і то умовно, оскільки вони могли письмово зареєструватися, а потім піти на концерт Стінга, як це зробили деякі наші колеги. Тобто реально за пенсійну реформу проголосувало менше третини народних депутатів». Томенко пообіцяв, що БЮТ і «НУНС» за рахунок своєї квоти розмістять у «Голосі України» список «героїв», які голосували за пенсійну реформу.

— Микола Кульчинський, член Комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів теж був у «пенсійну» ніч у парламенті. «Це вже перевірена технологія голосування, — каже він. — Важливі закони приймаються в останній тиждень місяця, в останній день. Працюють усю ніч, коли половини депутатів немає. Це не перша і не остання подібна ніч».

— Представників влади такі «дрібниці», як формальність голосування, не надто переймають. Прес–служба партії «Сильна Україна» поширила заяву Сергія Тігіпка про те, що «пенсійна реформа — важлива перемога України». «Країна дозріла для відповідальних рішень, які дозволять просунутися на шляху модернізації та розвитку. Для мене це — сигнал того, що держава йде шляхом реформ», — так віце–прем’єр прокоментував ухвалення підготовленої ним пенсійної «революції».

Найближчим часом очолюване ним Міністерство соціальної політики, каже Тігіпко, підготує ще й закон про «осучаснення пенсій, реформування системи трудових відносин, легалізації зарплат». «Ми пропишемо впровадження другого рівня пенсійної системи, — зазначив Сергій Тігіпко. — Тільки комплексні заходи зможуть створити позитивний ефект для кожного громадянина».

Із тисячі поправок лишився «пшик»

— Щоправда, позитивного ефекту пенсійної реформи простим пенсіонерам годі чекати, переконують скептично налаштовані експерти. Адже усі пропозиції уряду, які впливатимуть на зменшення пенсій, зберегли без змін. Пожаліли хіба що вояків: депутати зберегли положення про 20 років робочого стажу для військовослужбовців, які йдуть на пенсію.

— Прикметно, що депутати таки обмежили максимальний розмір пенсії обіцяними десятьма прожитковими мінімумами. Хоча ніхто не сумнівається у тому, що Конституційний Суд визнає це рішення незаконним. Водночас — Рада не підтримала пропозиції нараховувати нардепам пенсії за загальним законом — як усім простим смертним (таку норму пропонував прийняти Арсеній Яценюк).

Під час розгляду пенсійної реформи депутати відхилили абсолютну більшість поправок, а було їх понад тисячу. Багато попрацював, аби пом’якшити наслідки реформи, профільний Комітет ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерія Сушкевича, проте, як виявилося, — даремно. Практично всі пропозиції проігноровано. Депутати від «НУНС» порахували, що було підтримано всього одну поправку опозиції.

Аби хоч якось заспокоїти народний гнів після неприйняття непопулярної реформи, Тігіпко почав анонсувати підвищення пенсій для «мінімум 60% пенсіонерів на 10%».

 

ФРАКЦІЙНИЙ РОЗРІЗ

За прийняття пенсійної реформи голосували:

— Партія регіонів — 188 «за» (із 192; відсутні — 4);

— Народна партія — 20 «за» (весь склад фракції);

— група «Реформи заради майбутнього» — 18 «за» (із 20),

зокрема Іван Денькович, Валерій Камчатний, Павло Мовчан, Іван Плющ, Тарас Чорновіл (проти, не голосував — Геннадій Задирко і Володимир Каплієнко);

— «Наша Україна — Народна самооборона» — 11 «за» (із 67),

зокрема Сергій Василенко, Давид Жванія, Владислав Каськів, Микола Круць, Ігор Палиця, Василь Петьовка, Михайло Полянчич, Володимир Поляченко, Віктор Тополов, Сергій Харовський, Віктор Шемчук);

— позафракційні — 11 «за» (із 21),

зокрема Таріел Васадзе, Богдан Губський, Сергій Осика, Валерій Писаренко, Олег Черпіцький (проти, не голосували або відсутні — Володимир Литвин, Леонід Грач, Микола Томенко, Адам Мартинюк, Григорій Омельченко, Святослав Олійник, Роман Богдан, Анатолій Семинога, Олег Ляшко, Дмитро Ветвицький).

«БЮТ–Батьківщина» і Компартія не дали жодного голосу.

Всього: «за» — 248, «проти» — 66, «утрималися» — 0, не голосували — 14; відсутні — 122.