Кабінки з комфортом

07.07.2011

Напередодні Євро–2012 донецька влада всерйоз замислилася над природними потребами донеччан і потенційних гостей шахтарської столиці й провела тендер на придбання євротуалетів, або, як iще їх називають, санітарно–гігієнічних комплексів. Перші два чеськi комплекси — для чоловіків та жінок — презентували в Центральному парку культури та відпочинку імені Щербакова.

Їх переваги в тому, що при своїй мобільності вони є стаціонарними і не потребують зайвих затрат, окрім, звичайно, технічного персоналу. Зокрема, комплекс для чоловіків має чотири окремі кабінки, п’ять пісуарів та два умивальники. Він оснащений автономним освітленням, бойлером — для нагріву гарячої води, електрообігрівачами. Є набори для умивальників, дзеркала, туалетні засоби тощо. Жіночий комплекс обладнаний чотирма звичайними кабінками і ще однією — для людей з обмеженими фізичними можливостями — з пандусом та окремим входом.

Мобільні вбиральні легко можна під’єднати до існуючих систем водопостачання, електроенергії та водовідведення. За словами чиновників, один такий комплекс обійшовся міській скарбниці в 400 тисяч гривень. А всього було закуплено десять комплексів ( п’ять — для жінок і стільки ж — для чоловіків), розрахованих на одночасне обслуговування 70 осіб.

«Варто зазначити, що за кошти, затрачені на придбання 10 туалетів, ми змогли б побудувати 1—2 стаціонарних», — не втримався від компліменту заощадливiй і далекогляднiй місцевій владі начальник головного управління благоустрою та комунального обслуговування міськради Костянтин Савинов.

Ще вісім таких комплексів невдовзі буде встановлено поблизу Донбас–Арени. За задумом чиновників, вони будуть задіяні у місцях масового відпочинку городян, у тому числі й на майбутньому Євро–2012.