Кримінальне чтиво

05.07.2011
Кримінальне чтиво

Юлію Тимошенко в суді стережуть пильно. (Фото Рейтер.)

Під час учорашнього засідання у Печерському районному суді представник прокуратури назвав Юлію Тимошенко вже «засудженою». Ця фраза пролунала в той час, коли лідерка БЮТ сперечалася із суддею, чи мусить вона підводитися на ноги перед Фемідою, чи ні. «Я хочу зробити зауваження засудженій», — заявив представник державного обвинувачення.

Ця обмовка зіграла на руку Юлії Володимирівні, яка обвинувачує владу в політичних переслідуваннях, а суди — в заангажованості. «Щойно представник прокуратури всупереч Конституції, закону і взагалі здоровому глузду назвав мене засудженою. Я розумію, що вам не потрібні суди — ви відразу називаєте мене «засудженою», — обурилась Тимошенко. Пізніше прокурор визнав совою помилку, а Ю. В. Т. прокоментувала: «Обмовка по Фрейду».

Учорашнє засідання, на відміну від стартових позаминулого тижня, тривало недовго. У процесі оголошено перерву до середи. За цей час із матеріалами справи має ознайомитися новий адвокат Тимошенко — Микола Титаренко. Іншого захисника, Сергія Власенка, на вчорашньому засіданні не було. Тому лідерка БЮТ просила перенести слухання, поки той не повернеться з відрядження.

Голова «Батьківщини» просила надати захисту цілий місяць для ознайомлення з матеріалами справи. «Я і мої захисники — були поставлені в умови крайнього цейтноту. Ми були змушені читати по чотири тисячі сторінок щодня», — поскаржилась Тимошенко. Але суддя дозволив читати матеріали лише до 6 липня. Та й представник прокуратури сказав, що Тимошенко ще із зими мала вдосталь часу, аби вивчити справу.

Судовий процес знову привабив як прихильників, так і противників Тимошенко. Зокрема, опозиційні депутати були змушені вивести із залу Печерського райсуду двох людей, які вигукували: «Юлю — до відповідальності!» Дівчина і хлопець були зареєстровані на засіданні як журналісти.

На вулиці на всю гучність крутили «музику» два пікети. До «тимошенківців» приєдналися прихильники «Фронту змін». А сторону «Регіонів» представляли висуванці Олега Калашникова — нардепа минулого скликання, відомого як «Зайка» у конфлікті з журналістами СТБ. Нині він — голова т. зв. Загальновійськової спілки. Раніше він відзначався масовою роздачею георгіївських стрічок, а тепер — величезним плакатом «Вона — не Україна», почепленим високо на стіну.