День народження на мокрому місці

30.06.2011

15–та річниця ухвалення Конституції видалася для українців не надто святковою. І виною тому зовсім не дощова погода, хоча святкові урочистості, в тому числі й концерт на столичному майдані Незалежності (за участю гуртів «Мед хедс XL», «Мандри», «Океан Ельзи», Джамали, Гайтани тощо), вона таки підмочила. Для більшості наших співгромадян День Конституції — лише зайвий вихідний, адже хоч би скільки хвалили чи ганили Основний закон, фактом залишається те, що він не виконується. Безкоштовна освіта і медицина, заборона розташування на території України іноземних військових баз, гарантоване право на свободу слова — перелік чудових «паперових» пунктів, які мало відповідають практиці, можна продовжувати. А можна й доповнювати чи «підчищати», адже меж досконалості немає.

Нинішній день народження Основний закон після перерви на реформу 2004 року відзначив «омолодженим» — повернувшись, завдяки Конституційному Суду, до свого первинного вигляду. Але, не виключено, залишиться таким ненадовго. «За ці 15 років, які ми прожили, у нас була можливість зробити висновки, що ми правильно тоді прийняли, 15 років тому, що треба виправити, змінити. Тобто там є питання, над якими треба попрацювати, — заявив в інтерв’ю з нагоди річниці Конституції Президент Віктор Янукович. І наголосив: — Будь–які зміни до Конституції треба робити у законний спосіб. І це — головне».

У привітанні з нагоди свята Янукович заявив, що Конституція — це «фундамент для розвитку України як суверенної та демократичної держави». Ми розвиваємо, удосконалюємо Конституцію, щоб вона відповідала сучасним потребам суспільного розвитку та врахувала політичний досвід нашої держави. Саме тому я підтримав ідею створення Конституційної асамблеї. Через новітній конституційний процес ми зробимо ще один крок до утвердження принципу верховенства права, захисту свобод людини, встановлення нової демократичної політичної системи».

Концепцію роботи чергової Конституційної асамблеї, над якою зараз працює спеціальна науково–експертна група, в адміністрації Президента обіцяють оприлюднити за місяць.