Межигірська аскеза

30.06.2011
Межигірська аскеза

Досі Янукович не запрошував журналістів у Межигір’я. А нинішні гості фото–та відеозйомку отримали від президентської прес–служби. (Фото з сайту obozrevatel.com.ua)

15–річчя Конституції країни — привід для її Президента скликати велику прес–конференцію, аби поговорити про правовий розвиток держави, дати оцінку найгострішим проблемам сьогодення. Віктор Янукович же на цю тему говорив у вузькому колі з шістьма журналістами, затишно сховавшись від дощу в меморіальній альтанці свого нового, овіяного скандалами, обійстя. І саме це дало привід громадськості назвати компанію Шустера, Кисельова, Ткаченка, Куликова, Гужви та Подоляка «обраними журналістами», а справжню мету бесіди Президента з ними на тлі резиденції — спробою «легалізувати» «Межигір’я», показати не те, як Президент мислить про державу, а те, як він живе.

У глядача склалося, втім, враження, що глава держави живе відлюдькувато чи у зовсім іншому будинку, адже дім видався якимось бездушним, вихолощеним, ретельно вилизаним, начебто туди щодень приходить дизайнер з готельних інтер’єрів і розставляє речі так, як вони мусять стояти «для фотозйомки». Навіть кімната, яку Віктор Федорович відвів для онуків, котрі час–по–час сюди буцімто приїздять, скидалася радше на звичайну «дорослу» вітальню, в яку хтось заніс ліжечко для немовляти та кілька великих м’яких іграшок. Пухнасті мишки (чи ведмедики) — вочевидь, не улюбленці дітвори, бо чистенькі, наче щойно з магазину, та й світлі килими і меблі навряд чи сприятимуть веселим іграм iз шоколадом. А може, три онуки Президента ходять тут строєм під наглядом бонни і їм заборонено бігати, скакати і чіпати речі руками? «Слідів життєдіяльності» інших членів родини на віллі непомітно. Кухню, на якій, за словами її чоловіка, Людмила Янукович «інколи щось готує», не показали, як і саму «пані Президентшу». Не дивно: за свідченням преси, вона живе майже безвилазно у Донецьку, певно, досі вражена синдромом «наколотих апельсинів». «Дружина Президента дуже рідко залишає Донецьк і з’являється на світських заходах», — написала нещодавно навіть прихильна до Януковича газета «Сєгодня». «На прем’єрах (у Донецькому оперному. — Ред.) вона сидить в оточенні охорони і порожніх крісел. Після однієї з вистав ми поставили їй кілька запитань, але... підійшла охорона й попросила стерти диктофонний запис», — свідчить газета.

Годі говорити про дружину чи онуків — у Межигір’ї не мешкає ні пес, який міг би розкидати черевики господаря, або стягнути плед на підлогу, ні кіт, ні якийсь борсучок чи папуга. Щоб не смітили. Є сови, каже Янукович, які оселилися в камині, тому, мовляв, цим розкішним предметом інтер’єру тут не користуються. Однак ця справді зворушлива історія не надала будинку живішого вигляду, лиш подумалося: чи кричать вони ночами «пу–гу, пу–гу», лякаючи господаря?

Несподіванкою стало запрошення гостям відвідати спальню. Надто вже інтимно. Може, господаря просто так туди «занесло», за інерцією, а може, хотів продемонструвати, що у спальні немає ні Людмили, ні кого іншого, незалюднена спальня. А поруч — кабінетик, маленький привіконний простір. Ще одне спостереження глядача — немає книг. Зовсім. Якщо не вважати тієї, яку ще в часи свого прем’єрства видав сам В. Я. (пам’ятаєте, на обкладинці державний прапор був перекинутий догори дригом, і довелося передруковувати). Цей фоліант чомусь лежав на столі в робочому кабінеті (перечитує сам себе?), сусідуючи з не менш дивною папкою — прикрашеною логотипом Фірташевої компанії GDF.

Резиденція Віктора Януковича виглядає, як кажуть у народі, «по–багатому», навіть «дуже по–багатому», можна уявити, яке розмаїття емоцій вона викликає у його виборця. Як і слушне запитання: за які кошти чоловік, котрий усе життя пропрацював на держслужбі, збудував цей білий дім, альтанку, фонтани, басейн, сауну, ставки з водоспадами і яким коштом усе це утримує. Чи це ми утримуємо його?

 

ВАРТО ЗНАТИ

Ще радянську урядову резиденцію «Межи­гір’я» на березі Київського водосховища Віктору Януковичу було передано в оренду 2007 року. Загалом це 135 гектарів! Експерти оцінюють вартість самої лише землі в 300 млн. доларів. За даними iнтернет–видання «Українська правда», підтвердженими документально, Держкомітет земельних ресурсів передав ділянку в оренду на 49 років. І, схоже, на більш ніж пільгових умовах. Так, згідно з декларацією про доходи і витрати, у 2008 р. Янукович платив за оренду лише 3,14 грн. за сотку на рік!

У 2009 р. Межигір’я стало приватною власністю Януковича. Щоправда, офіційно Президент є власником 1, 76 гектара та будинку площею 600 кв. метрів, зведеного на місці радянської урядової резиденції. Від решти території він відхрестився. Утім, як стверджує «Українська правда», журналісти якої впродовж кількох років розслідують цю тему, всі 135 га привласнила родина Януковича. Логічне підтвердження цьому можна побачити на... фотокарті місцевості, зробленій iз супутника. «Окрім самого будинку, тут є кегельбан, фізкультурно–оздоровчий центр із тенісними кортами, штучне озеро, майданчик для вертольота, причал на березі Дніпра, винний льох і допоміжні споруди — оранжереї, насосна станція, будинки для персоналу», — нещодавно написала газета «День». Уся ця нерухомість, судячи з супутникової зйомки, складає єдину господарську цілісність, непомітна різниця у стилі оформлення ландшафту, немає будівель однакового призначення (наприклад, двох причалів чи двох насосних станцій тощо).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>