Убитi зливою

30.06.2011
Убитi зливою

Кияни страждають від негоди. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Загалом негода зне­струмила 154 населені пункти у дев’яти областях. Найбільше постраждала Одещина, де без струму залишились 105 сiл, повідомляє прес–служба Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Не обійшлося і без жертв. Через шквальний вітер на одеситку впало дерево — жінка загинула.

Сильні пориви вітру та дощі з градом завдали збитків шести населеним пунктам Заставнівського району Чернівецької області. За даними тамтешніх рятувальників, на Буковині негода знищила 600 га озимої пшениці, 607 га цукрових буряків, 76 га сої, пошкоджено 130 га приватних присадибних ділянок.

«Нинішні дощі затримують процес збирання багаторічних трав і кормових насаджень для тваринного комплексу. Техніка не може навіть заїхати в поле. Якщо дощі супроводжуватимуться поривами вітру, градом, це приб’є до землі озимі й зашкодить якості та вчасному збору врожаю», — каже «УМ» економіст–аналітик приватного підприємства Володимир Андрушенко. «Кукурудза, соняшник, соя, горох, цукрові буряки надзвичайно вразливі до хвороб під час величезних злив. Особливо соняшник, стебла і листя якого може уразити бактеріоз. Також погані новини чекають на любителів садівництва: персики, абрикоси можуть захворіти на плодову гниль, тому ранніх плодів цих фруктів чекати не варто», — додає заступник начальника відділу технологічного консалтингу ТОВ «Агроскоп Україна» Сергій Анішин.

А Черкаси негода перетворила на суцільне озеро. У місті навіть думали оголосити надзвичайну ситуацію, адже плавали люди, автомобілі й навіть автобуси. «Я на авто піднімався у центр біля Пагорба Слави. Таке враження, що діставався на роботу морем. Думав, знесе у Дніпро», — розповів «УМ» черкащанин Петро Тихонов. Найбільші стихійні озера, облаштовані нинішньою негодою, — в мікрорайоні Митниця, біля залізничного вокзалу, на колі по вулиці Смілянській та у південно–західному мікрорайоні, де вода підібралася до поліклініки та житлового будинку по вулиці Конєва, 1. Тож міська влада звернулася по допомогу до підрозділів МНС. Окрім цього, інформує прес–служба Черкаського водоканалу, на головному каналізаційному колекторі, що проходить по проспекту Хіміків, на колектор впала теплова камера ТЕЦ.

Ірина УЗЛОВА,
Зоряна ПАЛАМАРЧУК,
Людмила НІКІТЕНКО

 

НЕБЕСНА КАНЦЕЛЯРІЯ

Цей дощ надовго...

«Грози та зливи, часом із градом, пройдуть по всій території України. Особливо сильнi — у південній та центральній частині України. Середня температура повітря складе близько 24—25оС вдень, 10—16 — уночі», — повідомила «УМ» начальник відділу метеорологічних прогнозів Людмила Савченко. Мокра погода триматиме в полонi всю країну до середини наступного тижня.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Затопило Музей Голодомору

У Києві через зливу затопило експозиційну залу національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні», повідомив журналiстам директор музею Віктор Діденко. Самi музейники винесли 40 лiтрiв води, але змушенi були викликати аварiйну бригаду.

Причиною підтоплення називають помилки у будівництві. «Зараз тече центральна частина Свічі пам’яті, через яку вода потрапляє до Зали пам’яті. Із зали намагаються прибрати цінні експонати й обладнання. Збитки поки що не підраховані, оскільки вода і досі тече», — розповіли «УМ» у музеї.

Оскільки приміщення Меморіалу перебуває на балансі Київської міськдержадміністрації, збитки відшкодовуватимуть за державний рахунок.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>