Річниця без початку

24.06.2011

Річниця початку Великої Вітчизняної війни пройшла у Львові таки без бійок і сутичок. Були побоювання, що провокації після спокійного меморіального дня 22 червня можуть відбутися ввечері або в ніч на четвер. Однак ідеологічні баталії залишилися хіба словесними.

Мер Львова Андрій Садовий вважає, що сутичок не було, бо допомогла Божа ласка, а також страх тих, хто чинив провокації 9 травня. «Вони зрозуміли, що такого їм більше ніхто не простить», — заявив мер в інтерв’ю «5–му каналу». Садовий вважає, що громада міста, партії та влада були у цей день єдиними. «Не було впливу ззовні — і не було проблем», — зазначив міський голова.

Голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко вважає, що Львів дав дуже добрий приклад країні. «Нам постійно підкидають теми конфліктів. І справа не в провокаторах. Головна проблема — у владі, яка спочатку ображає міську громаду, потім мудрість людей видає за свою, а насправді сприяє протистоянню: мовляв, «їдьте–їдьте, дорогі чорносотенці, до Львова, а ви, львів’яни, зустрічайте їх по–європейськи, показуйте свою гостинність». Наливайченко каже, що це лукава політика, «яку розуміють і перекреслюють всі розумні і зважені люди».