Дубль другий. Кривавий?

22.06.2011

Сьогодні в Україні — офіційний День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, встановлений указом Президента напередодні 60–ї річниці початку війни Німеччини й СРСР. Нині з дня нападу військ Третього рейху на Радянський Союз виповнюється вже рівно 70 років. Меморіальні заходи відбудуться в багатьох містах. Але головна увага прикута до Львова — за прогнозом багатьох аналітиків, тут може відбутися «друга серія» масштабних провокацій і зіткнень, які стартували 9 травня.

 

Не так євреї, як провокатори

Напередодні до Львівської мерії надійшло прохання від т. зв. «одеської організації Партії Сталіна». Насправді така партія в Україні не зареєстрована. Але такий собі В. Дорошенко, називаючи себе «виконувачем обов’язків Сталіна», ставить меру Львова Андрію Садовому завдання забезпечити все необхідне для маршу, який активісти його партії 22 червня хочуть провести на площі Ринок. Окрім того, заявник вимагає «до 22 червня очистити місто від нацистського непотребу та їхніх поплічників» і прикрасити весь Львів червоними прапорами.

Також висловили своє бажання приїхати з Одеси до Львова маргінальні громадські організації — комітет «Євреї проти антисемітизму», «Євреї проти Гурвіца» тощо. Всі вони мають намір провести у Львові антифашистський мітинг на Пагорбі Слави.

Натомість президія Асоціації єврейських організацій і громад України офіційно заявляє, що зазначені громадські організації не представляють єврейську громаду України або Одеси. «Їхня провокаційна діяльність, спрямована на дестабілізацію міжетнічних відносин у країні, раніше засуджувалася єврейськими громадськими організаціями Одеси, рабинами, організаціями колишніх в’язнів гетто й концтаборів, праведниками народів світу, посольством Держави Ізраїль в Україні. Більше того, за наявною в нас інформацією, за цими ефемерними структурами стоять інтереси радикальних проросійських угруповань, а керівництво обох комітетів неодноразово було помічене у відвертій антисемітській пропаганді», — зазначено у заяві.

При цьому у Львів їдуть не лише ефемерні організації, і не лише з Одеси (хоча саме Одеса стає головною постачальницею «гарматного м’яса» для сутичок у Львові. Адже, нагадаємо, саме одеська партія «Родіна» везла чи не найбільше молодиків для відзначення 9 травня у Львові). Тепер про намір «відзначитися» у столиці Галичини заявив і сам голова Харківської обласної держадміністрації, член Партії регіонів Михайло Добкін. Тиждень тому він сповістив, що «покласти квіти до пам’ятників загиблим під час Великої Вітчизняної війни» до Львова прибуде делегація з Харківської та низки інших східних областей — луганчани, донеччани тощо. «Без партійної символіки, георгіївських стрічок і червоних прапорів», — уточнив Добкін.

І знову постає питання, чому проросійські активісти не віддають шану полеглим радянським солдатам у своїх містах, а прагнуть «погуляти» у Львові? Бо «Львів розташований на заході нашої країни й одним із перших прийняв на себе удар гітлерівської армії», — пояснив Добкін, додавши ще один аргумент: у Львові в нього багато друзів.

Що робитимуть «свободівці» сьогодні ввечері

Та, очевидно, вийти на Пагорб Слави провокаторам не вдасться. Виконком Львівської міськради звернувся до суду, аби заборонити будь–які масові акції у Львові 22 червня. «Проблема в тому, що невідомі організації з Одеси та громадська організація «Сокіл» подали заявку на проведення масових заходів одночасно на одному й тому ж місці. 22 червня у Львові дозволені лише офіційні поминальні заходи за участі мерії, обласної влади, партій та громадських організацій Львова», — повідомив «УМ» мер Андрій Садовий.

Протистояти «гостям міста», як і 9 травня, має намір насамперед ВО «Свобода». Нагадаємо, в День Перемоги це призвело до масових сутичок, пострілів і наступних арештів націоналістів. Львівські «свободівці» цього дня вийдуть на вулиці міста з плакатами про розстріли українців, влаштовані НКВС 22 червня 1941 року, та з інформацією про Другу світову війну від «незаангажованих істориків». Також ВО «Свобода» — окремо від інших політичних сил Львівщини — проведе ввечері мітинг–реквієм.

До слова, раніше депутат–«свободівець» із міської ради Андрій Хомицький заявив на брифінгу, що «зранку на офіційні заходи він одягне костюм, а вже ввечері змінить його на спортивне вбрання».

Інші політичні сили планують згуртуватися, хоча, скажімо, крайові осередки «Батьківщини» й «Нашої України» не дійшли згоди в цьому питанні. Депутат обласної ради від «Нашої України» Олесь Старовойт напередодні повідомив на прес–конференції: «Батьківщина», на жаль, не відреагувала на заклик, але ми не маємо ніяких претензій. Щодо ВО «Свобода», — ми вважаємо, що вона з нами. Однак трохи дивно, що «Свобода», крім загальних заходів, запланованих міською та обласною радами, анонсує власний. Ми не до кінця розуміємо, що робитимуть «свободівці» о 18–й годині». Партія «Наша Україна» закликала не допустити повторення провокацій у Львові.

Тим часом відомо, що великі групи українських націоналістів поїхали «на екскурсію» до Львова з Києва та інших регіонів.

Буде гірше, ніж просто бійки і сутички?..

У Львівській облдержадміністрації до можливих ексцесів готувалися заздалегідь. При ОДА створено координаційний штаб, до якого увійшли представники обласної та міської рад, а також правоохоронних органів. Штаб приймає рішення щодо тих чи інших заходів забезпечення правопорядку. «Губернатор»–«регіонал» Михайло Цимбалюк повідомив, що львівські правоохоронці спілкувалися з керівництвом органів МВС сусідніх областей, а також Одеської, Луганської, Донецької, аби не допустити приїзду радикально налаштованих груп людей.

Хотілося б, щоб усе обійшлося. Хоча політологи не виключають найчорніших варіантів. «22 червня варто чекати масштабніших провокацій. Адже бійками та сутичками, які були 9 травня, вже нікого не здивуєш. А тут приїдуть до Львова євреї, їх поб’ють — і це набуде неабиякого резонансу у світі та негативно позначиться на іміджі Львова», — каже політолог Анатолій Романюк.

До речі, не варто розслаблятися і після 22 червня. Невдовзі на Вулецьких пагорбах у Львові відкриється пам’ятник розстріляним у 1941 році львівським професорам, яких українські і польські «патріоти» вперто називають «польськими професорами». «Не вірю, що які–небудь марковці не використають і цей привід для того, щоб укотре зіштовхнути українців iз поляками. Може, у «звіринці Маркова» (Ігор Марков — лідер партії «Родіна». — Ред.) вже готується бригада гастролерів від якого–небудь комітету «Поляки проти Пілсудського» — пише у своєму блозі львівський політолог Тарас Возняк.