Гра на 64 клітинках

22.06.2011

Попри те, що влада задекларувала позаблоковий статус, Президент вирішив активізувати співпрацю з Північноатлантичним альянсом. Про це повідомила газета «Коммєрсант–Україна», ознайомившись із деталями графіку заходів, запланованих Україною й НАТО на 2011 рік. Видання стверджує, що до закритого документа недавно внесли зміни, які свідчать, що Янукович нарощує не меншу співпрацю з Альянсом, аніж його попередник Ющенко.

Відповідно до плану, на цей рік намічено 64 заходи в рамках комісії Україна—НАТО. Українська влада й представники Альянсу за закритими дверима начебто обговорюють низку тонких питань: безпеку в Чорноморському регіоні й майбутнє дислокованого в Криму російського флоту, систему протиракетної оборони, врегулювання конфлікту у Придністров’ї тощо. Більшість цих питань є дражливими для Росії.

Високопоставлене джерело в уряді заявило «Коммєрсанту»: «Це не ми віддаляємося від Росії, а вона нас відштовхує». «У нас була ілюзія, що якщо у відносинах із РФ зняти ключові подразники на кшталт визнання Голодомору геноцидом, планів вступу до НАТО, небажання продовжувати присутність Чорноморського флоту, то все налагодиться. Але цього не сталося», — зазначив чиновник.

Водночас сам Віктор Янукович виступив із заявами, які підтверджують позаблоковий вибір української влади. «Рівно рік тому ми абсолютно свідомо відмовилися від ідеї вступу до НАТО. З того часу ми переконалися у правильності цього кроку», — заявив Янукович в інтерв’ю словацькій газеті «Правда». І додав, що відмова від вступу в Альянс змогла подолати напруженість у взаєминах із Росією; «неучасть у блоках нам дозволяє проводити збалансовану політику».