Посуньтеся, малі

21.06.2011

У вересні вихованці Первомайської школи мистецтв будуть займатися музикою вже в іншому приміщенні. Добротний будинок, що зводився у радянські часи як монументальна споруда для місцевого райкому Компартії, займуть знову чиновники. Наразі йдеться про мерію і депутатський корпус. Споруда, де управлінці працюють зараз, теж не дістанеться дітям, бо її планують віддати під офіси і магазини.

Переїхати до колишніх райкомівських апартаментів керівники міста хотіли ще у 2006 році, але тоді, під впливом народного невдоволення, від свого наміру відмовилися. Але, схоже, настали інші часи. У травні цього року давні плани батьків міста таки матеріалізувалися у вигляді спеціальної постанови міськради і тепер переїзд став неминучим. Проводять його під приводом спущеного з Києва проекту оптимізації культурних закладів, що змушує мистецькі установи наспіх перекроювати і без того злиденні бюджети. «Культура повинна відповідати тим коштам, які ми на неї виділяємо», — пояснює ситуацію завідувач райвідділу культури Олена Нагорна і для доказу озвучує приголомшливу цифру — дефіцит цієї статті витрат наразі сягнув 2 мільйонів гривень. Тобто утримувати таку споруду, як колишній райком партії галузь не в змозі, а ось чиновники, зібравши під єдиним дахом усі розкидані по місту управління, не лише вкладуться у свій кошторис, а ще й зможуть заощадити на оренді.

Власне, з цим можна було б і погодитися, якби управлінці запропонували дітям пристойну альтернативу. Але не сталося. П’ять років тому, коли про переїзд заговорили вперше, чиновники обіцяли віддати юним музикантам приміщення дитячого садка, провівши там серйозну реконструкцію. Йшлося про створення окремих класів і актового залу з хорошою акустикою. Проте через брак коштів ремонт у цій будівлі ніхто не провів, а тепер переїхати туди вже не можна — через дірки у стелі затопило водою підвал, а вологе повітря не піде на користь ні дітям, ні музичним інструментам.

Не влаштовує батьків і пропозиція чиновників переселити школу на третій поверх Будинку культури «Хімік», бо він розмiщений під самісіньким бетонним дахом, частина якого є фактично балконом. Узимку в цьому куточку будівлі температура не буває вище десяти градусів, тому займатися музикою у таких муках практично неможливо. До того ж БК і без школи мистецтв заповнений по самісінькі вінця. Там постійно проходять якісь репетиції, а гра на класичних інструментах потребує тиші. Словом, з відчаю батьки юних музикантів почали надсилати в усі кінці листи з проханням вплинути на ситуацію, але поки що жодна із управлінських структур не дала їм позитивної відповіді. Справа дійшла до суворого ультиматуму: «Спочатку відремонтоване приміщення, а потім переїзд», — кажуть батьки, всерйоз побоюючись першого вересня.