Кому на вихід?

21.06.2011
Кому на вихід?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Застоялася вода у партійній водоймі комуністів. Першим секретарем КПУ знову обрано Петра Симоненка — безальтернативного вождя однодумців Леніна і Сталіна з 1993 року. Відповідне рішення ухвалили на організаційному пленумі центрального комітету Компартії, який відбувся після з’їзду КПУ минулої суботи. У керівних органах переважно залишилися «все ті ж» обличчя.

Дехто чекав сенсацій. Зокрема, Олександр Голуб припустив напередодні з’їзду, що комуністи можуть вийти з парламентської коаліції. Бо їм буцімто уривався терпець після рішення КС щодо червоних прапорів. Звісно, не треба відкидати й інших питань, які нібито дратують КПУ — на кшталт пенсійної реформи, котру ухвалили в Раді в першому читанні у п’ятницю... Проте бомба не вибухнула: Симоненко, який, очевидно, черпає багато добра від перебування у більшості, заявив, що демаршів наразі не буде.

«Це питання непросте, зрозуміло... Але я б хотів вас проінформувати про те, що на останніх пленумах центрального комітету партії ця проблема неодноразово обговорювалася, і члени ЦК прийняли рішення: поки наші можливості захищати інтереси трудящих, перебуваючи в більшості, ще не вичерпані. А головне — це дозволяє комуністам відстоювати нашу принципову позицію», — заявив Симоненко на партійному форумі.

Що ж до прапора Перемоги, то Симоненко нарік суддів КС «зрадниками українського народу». «Вони зганьбили як пам’ять про велику Перемогу, так і зганьбили сьогодні український народ перед своїми побратимами — росіянами та білорусами — багатонаціональним народом Радянського Союзу», — зазначив Симоненко, начебто радянський народ існує й зараз.

Окрім того, Петро Миколайович висловив обурення з приводу «фашизації суспільства». Тому будьте обережні: за надмірну любов до синьо–жовтого прапора — можете отримати ярлик «фашиста».

І ще кілька слів про політику. На з’їзді було ухвалено зміни до статуту, які забороняють членам КПУ критикувати власну партію в непартійних медіа. Мабуть, у Компартії бояться, що в її лавах зросте новий Леонід Грач... Централізм став зовсім уже не демократичний.

Крім того, комуністи постановили боротися проти двох ініціатив влади — пенсійної реформи та змішаної виборчої системи, аж до вуличних протестів. Але ж щось їх тримає у більшості...