Історичний без перебільшення

21.06.2011
Історичний без перебільшення

Віктор Янукович вітає Ху Цзіньтао в Києві. (Фото Рейтер.)

Візит китайського лідера Ху Цзіньтао до України у провладній пресі обох держав уже назвали історичним. З огляду на те, що Китай цього року вирвався на друге місце за обсягом економіки у світі після США й надалі стрімко розвивається, переоцінити важливість добрих економічних взаємин із цим азіатським монстром справді важко. В Україні, куди приїхав у рамках свого тижневого турне країнами пострадянського простору (раніше глава КНР відвідав Казахстан та Росію), високий гість Ху провів три дні. Спершу завітав у Крим, де відвідав Воронцовський палац в Алупці, відпочив у розкішному ялтинському готелі «Ореанда» й повечеряв із Президентом Віктором Януковичем. А вже вчора зранку прибув у Київ, де відбулася основна частина офіційних переговорів.

 

Китай нам допоможе матеріально

Як заявив після зустрічі з Ху Цзіньтао в адміністрації Президента на Банковій Віктор Янукович, ключовим підсумком державного візиту лідера КНР в Україну є встановлення стратегічного партнерства між нашими державами. А підписання спільної декларації про встановлення і розвиток відносин стратегічного партнерства між Україною і КНР, на думку В.Я., «без перебільшення, знаменує історичний прорив в українсько–китайських взаєминах».

Ця декларація, зокрема, фіксує започаткування відносин стратегічного партнерства та визначає основні принципи, на яких вони базуються. Як повідомляє президентська прес–служба, серед іншого, йдеться про «взаємну підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності; повагу шляху розвитку, обраного кожною з держав; взаємне незастосування сили чи загрози силою, економічного чи іншого тиску; активізацію міждержавного політичного діалогу на найвищому, високому та інших рівнях».

«Взаємна підтримка територіальної цілісності» означає й те, що Україна підтримує позицію Китаю і не визнає незалежності Тайваню та Тибету.

Також у декларації згадується про діяльність двосторонньої Комісії зі співробітництва, найпріоритетніші сфери практичної співпраці, розширення взаємодії у рамках ООН, спільні зусилля із забезпечення миру, стабільності і безпеки у світі та окремих регіонах тощо. Китайська сторона зобов’язується не застосовувати та не загрожувати застосуванням ядерної зброї проти України як держави, що не має такої зброї.

Окрім того, в ході візиту китайської делегації було підписано міжурядову угоду про надання Кабміну України безоплатної допомоги (раніше уряд КНР ухвалив рішення виділити нашому уряду безоплатну допомогу в розмірі 80 мільйонів юанів, або 12,3 мільйона доларів).

Економічні міністерства обох держав підписали протокол про періодичний обмін орієнтовним переліком експортно–імпортних товарів, а Міненерго та Державна адміністрація енергетики КНР визначили як основні напрями співпраці «спільну участь у реалізації проектів у нафтогазовій сфері, обмін інформацією щодо енергетичних об’єктів на території двох країн, які планується побудувати чи модернізувати; співпрацю у сфері мирного використання ядерної енергії у відповідності з чинними договірними документами».

Ну, і за Росію!

Серед масштабних інвестиційних проектів в енергетичній, промисловій та аграрній сферах, про які домовилися глави держав, — будівництво шахти в селі Тяглів Львівської області, заснування спільного індустріального парку інновацій, створення українсько–китайського Інституту зварювання імені Є.Патона та багато іншого.

Україна сподівається збільшити торгівлю сільськогосподарською продукцією з Китаєм – передусім зерновими культурами, молочною, тваринницькою продукцією та кондитерськими виробами. Якщо все піде, як заплановано, наступного року товарообіг із Китаєм перевищить 10 мільярдів доларів, висловив сподівання Янукович.

За його словами, як свідчать орієнтовні підрахунки, фінансовий вимір усіх підписаних під час візиту Ху Цзіньтао документів становить близько 3,5 мільярда доларів. Також глава держави повідомив журналістам, що сторони «високо оцінили сучасний стан українсько–китайської співпраці» і «зійшлися на думці, що в попередні роки було втрачено багато часу і чимало можливостей». «Тому ми не маємо права зволікати з вирішенням нагальних завдань двосторонньої співпраці, що стоять перед нашими країнами, передусім, у політичному й економічному вимірах», — наголосив Янукович.

Окремо Президент акцентував на потребі приділити більшу увагу налагодженню спiвпрацi в тристоронньому форматi мiж Україною, Китаєм та Росiєю. Оскільки наші держави, мов­ляв, «мають багато спiльних пiдходiв до вирiшення важливих проблем мiжнародного порядку денного». «Знаючи про плани реалiзацiї проекту Росiї та Китаю щодо будiвництва газопроводу для транспортування росiйського газу до Китаю, Україна могла б забезпечити постачання вiдповiдної трубної продукцiї, компресорного обладнання, а також, можливо, брати участь у цьому проектi в разi потреби», — підкинув ідею Янукович.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>