НОВИНИ ПЛЮС

17.06.2011

В «Аль–Каїди» — новий лідер

Міжнародна терористична організація «Аль–Каїда» обрала нового лідера на зміну вбитому Осамі бен Ладену. Як повідомляють арабські ЗМІ, ним став Айман аз–Завахірі — засновник організації «Єгипетський ісламський джихад», лікар за фахом, якого вважали другою людиною в «Аль–Каїді».

Із 7 серпня 1998 року він перебуває в міжнародному розшуку у зв’язку з причетністю до підривів посольств США в Дар–ес–Саламі і Найробі, коли загинули більше 200 осіб. За інформацію, яка дозволить затримати аз–Завахірі, ФБР обіцяє нагороду в розмірі до 25 мільйонів доларів.

Конгрес США подає в суд на Обаму

Міжпартійна група американських конгресменів підготувала судовий позов проти президента Барака Обами, звинувативши його в незаконному продовженні військової операції в Лівії. Позов підписали 10 членів Палати представників на чолі з демократом Деннісом Кусиничем. Конгресмени вважають, що Обама не вповноважений проводити військову операцію в Лівії без дозволу Конгресу. Згідно з резолюцією про розподіл військових повноважень, президент США має право проводити військову операцію за кордоном без дозволу Конгресу тільки в тому випадку, якщо вона триває не більше 60 днів. Для Лівії цей термін вичерпався ще 20 травня.

Водночас в адміністрації Обами запевняють, що глава держави мав право ухвалити рішення про продовження участі США у військовій операції. Як повідомляє прес–служба Білого дому, адміністрація надіслала до Конгресу докладний звіт із наголосом на те, що США відіграють обмежену роль у міжнародній операції в Лівії, яка проходить під керівництвом НАТО.

Віце–спікер подав у відставку через перевищення швидкості

Віце–спікер литовського Сейму, представник фракції Руху лібералів Альгіс Кашета подав заяву про відставку, через те що порушив правила дорожнього руху. 11 червня в Тракайському районі автомобіль, яким керував Кашета, зупинила поліція — депутат мчав зі швидкістю 170 км/год., хоча допустима швидкість руху на цьому відрізку становить 90 км/год. Кашета «не чекаючи відповідних дій iз боку правоохоронних органів і взявши на себе всю моральну і політичну відповідальність», попросив спікера Сейму звільнити його з посади заступника. «Також я хочу, щоб справа про перевищення швидкості була розглянута якомога швидше — не збираюся прикриватися імунітетом члена Сейму», — наголосив Кашета, запевнивши, що готовий позбутися недоторканності.

Перевищення швидкості більш ніж на 50 км/год. у Литві карається штрафом від 1000 до 1500 літів і позбавленням водійських прав на термін від одного до трьох місяців або арештом на сім днів із позбавленням водійських прав на шість місяців.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>