За Кокойти — хоч переворот!

17.06.2011

У невизнаній міжнародною спільнотою (окрім Росії, Венесуели, Науру та Нікарагуа) Південній Осетії ледве не стався державний переворот. Позавчора приблизно 200 співробітників держохорони та міністерства оборони республіки увірвалися у зал засідань парламенту й вимагали від депутатів негайно внести поправки до Конституції, які б дозволили чинному президенту Едуарду Кокойти балотуватися на третій термін. Нагадаємо, напередодні Верховний суд Південної Осетії заборонив виносити це питання на референдум як незаконне.

Коли депутати відмовилися виконати вимогу силовиків, якими командували заступники міністра оборони Ібрагім Гассєєв та Ігор Алборов і начальник служби держохорони Геннадій Кокоєв, ті заблокували їх у будівлі.

За словами віце–спікера Юрія Дзіццойти, непроханим гостям, які вимагали розгляду змін до Конституції, відмовили на тій підставі, що одномоментно такі питання не ухвалюють. «Спершу відповідну заяву мають розглянути профільні комітети, потім законопроект слід унести до порядку денного — на це потрібен час, — пояснив Дзіццойти газеті «Московскій комсомолєц». — А вони кажуть: ми в цейтноті, не можемо чекати».

Почувши відмову, силовики, за деякими даними, почали «примушувати депутатів до підписання документів». І дехто, в тому числі перший заступник, нібито щось таки підписав. Зрештою військові залишили будівлю.

Прес–секретар парламенту Південної Осетії Інна Габараєва визнала, що «між депутатами й непроханими гостями відбулася досить серйозна дискусія щодо застосування правових норм і перспектив розвитку країни», але до конфлікту, мовляв, не дійшло.

Сам Едуард Кокойти запевняє, що понаднормово балотуватися у президенти не збирається. «Такі прояви «народної любові до президента і підтримки його курсу» створюють лише напругу в суспільстві й ведуть до дестабілізації обстановки. Ніякого третього терміну не буде. Я від своїх слів не відмовлюся. Президентські вибори відбудуться у листопаді в суворій відповідності до чинного законодавства. Ситуація в республіці залишається стабільною і під контролем», — наголосив глава республіки, що де–юре входить до складу Грузії.

Він доручив генпрокурору впродовж трьох днів розібратися з інцидентом у парламенті, повідомляє офіційний орган Південної Осетії — агенція РЕС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>