Гучна тиша мережевої революції

17.06.2011
Гучна тиша мережевої революції

«Дмухаючи на холодне», силовики Лукашенка розганяють навіть учасників «тихих прогулянок в обумовлених місцях». (Фото Рейтер.)

В умовах фінансової й економічної кризи білоруси вигадують усе нові форми протесту проти влади. Після жорстокого придушення мирних акцій у соціальних інтернет–мережах народилася ідея «флешмоб–протесту». Учасники ініціативи, яка отримала назву «Революція через соціальну мережу», домовилися щосереди виходити на центральні площі міст на «колективну прогулянку» без транспарантів, прапорів і словесних гасел — аби їх не можна було звинуватити в організації несанкціонованого мітингу. Саме цю ініціативу мав на увазі президент Лукашенко, коли днями пообіцяв «шарахнути по «свядомих», які в соціальних мережах закликають до страйків».

І «шарахнув». Якщо перша «колективна прогулянка», на яку 8 червня на Кастричніцькій площі Мінська зібралося близько 400 людей, минулася досить спокійно, то увечері 15 червня все було інакше. Цього разу лише в столиці на акцію збиралося прийти щонайменше кілька тисяч осіб. Флешмоби були заплановані також у Гродно, Вітебську та ін.

У Мінську силовики ще до початку «прогулянки» вжили «превентивних заходів»: на сусідні з Кастичніцькою площею вулиці підігнали більше десятка міліцейських автобусів та кілька «автозаків», біля входу до метро поставили оснащену водометом пожежну машину. А на сам майдан пригнали студентів Академії фізкультури: через мегафон було оголошено, що вони репетирують парад, який відбудеться 3 липня. Площу огородили турнікетами, нікого не пропускаючи, «доки не завершиться захід».

За кілька годин до цього в. о. начальника управління інформації та громадських зв’язків МВС Білорусі Костянтин Шалькевич попередив про можливі провокації — міліція нібито чула про можливе застосування петард, вибухових пакетів та навіть вогнепальної зброї. У МВС також наголосили: «Останнім часом в інтернеті активно поширюється інформація із закликами до участі громадян у несанкціонованих масових заходах. Органами внутрішніх справ ця інформація ретельно відслідковується і перевіряється. Ведеться активна робота щодо встановлення тих, хто не лише розміщує в мережі такі повідомлення, а й організовує цю роботу».

На станції метро «Кастричніцкая» поїзди не зупинялися — ще одна перепона для учасників «мережевої» акції протесту. Однак це не завадило сотням людей зібратися на навколишніх вулицях, у підземних переходах тощо. Попри те, що жодні зовнішні ознаки не вказували на причетність людей до опозиції, міліцію це не стримало. Вишикувавшись у шеренги, охоронці правопорядку витіснили флешмобівців далі від Жовтневої площі.

За інформацією газети «Бєларускі партизан», у різних містах затримано загалом 240 учасників «тихих» акцій. Правозахисники свідчать, що багатьох людей міліціонери побили.

Учора в мінському ГУВС запевнили, що всіх затриманих відпустили без складання протоколів. Визнаючи, що учасники «прогулянки» нічого не порушили, у міліції зауважили, що організатори таких заходів провокують молодь на порушення законодавства і створення напруги в суспільстві».

 

НАСТУП НА ІНТЕРНЕТ

Обговорюючи наступні акції протесту, білоруські інтернет–користувачі передбачають, що принаймні російську соціальну мережу «Вконтактє», через яку переважно й відбувається координація виступів, у Білорусі повністю заблокують спецслужби. Почали із закриття створених у ній опозиційних груп.

П’ятого червня в Мінську у власній квартирі затримали організатора й модератора групи «Ми за велику Білорусь», до якої входить 120 тисяч користувачів, 21–річного студента Сергія Павлюкевича. Допитавши хлопця, співробітники КДБ зайшли в групу з його логіном та паролем і «вичистили» сторінку.

Наступного дня заарештували модератора групи «Рух майбутнього» (211 тисяч користувачів) 22–річного Дмитра Нефьодова. А 7 червня на кордоні з Польщею затримали ще одного активіста «мережевої революції» Івана Стасюка, проте після профілактичної бесіди відпустили.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>