НОВИНИ ПЛЮС

17.06.2011

Реакція

Влада відреагує на критичнi зауваження мiжнародної правозахисної органiзацiї Freedom House, яка звинувачує владу в Україні в численних утисках демократії. Перебуваючи у Вінниці, Президент Вiктор Янукович сказав: «Критику, яка є справедливою, необхiдно враховувати, i ми її врахуємо. А там, де є у нас розбiжностi — час покаже. Але якiсь проблеми за нас на нашiй землi нiхто, окрiм нас, не вирiшить». За його словами, в документi FH є i позитивнi моменти, зокрема, вiдзначено той факт, що виконавча влада почала працювати краще. «Мене можна звинувачувати в тому, що iнодi ми ухвалюємо жорсткi рiшення. Але зараз така вимога часу, що нам необхiдно якнайшвидше навести лад у своїй власнiй країнi», — заявив Янукович.

Відділ кадрів

Учора Верховна Рада звільнила з посади голови Держкомтелерадіо Юрія Плаксюка та призначила замість нього Олександра Курдіновича. «За» голосували, відповідно, 258 і 277 депутатів. Голова профільного комітету Андрій Шевченко зазначив, що комітет підтримав це призначення. Курдінович заявив, що «першим питанням буде перехід на суспільне телебачення і радіомовлення». Під час того переходу зазнає повного реформування вся система державного телебачення і радіомовлення».

Раніше Плаксюк написав заяву про відставку за власною ініціативою.

Свобода слова

Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів цензури і тиску на журналістів Ірина Геращенко повідомила: позавчора ТСК затвердила звіт за підсумками своєї річної роботи. За рік отримано близько 100 скарг, «декому з колег вдалося допомогти: комусь міліція після втручання віддала техніку, когось у регіонах поновили на роботі чи виплатили компенсацію за звільнення». Найбільшою користю від ТСК Геращенко вважає чотири розроблені спільно з журналістами і громадськими організаціями законопроекти, два з яких прийнято, два — зареєстровано. Звіт ТСК з аналізом усіх скарг і тривожних тенденцій тиску на пресу парламент заслухає сьогодні. Члени комісії від Партії регіонів підписали висновки із застереженнями та зауваженнями.

Справа Кучми й Гонгадзе

Захист екс–Президента Леоніда Кучми просить суд скасувати постанову Генпрокурора від 1 березня 2005 року про закриття кримінальної справи проти Миколи Мельниченка. Відповідну скаргу адвокати Кучми Сергій Ульянов та Віктор Петруненко спрямували до Печерського райсуду Києва. На їхню думку, закриття кримінальної справи проти Мельниченка відбулося незаконно, адже не було проведено жодного допиту самого Мельниченка. Адвокати передають думку Кучми: «Шпигунство, зрада держави та розпродаж її таємниць, шантаж, наклеп та фальсифікація не мають права лишатися безкарними».

Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко також вважає, що порушення справи проти майора Мельниченка посприяє встановленню істини у справі про убивство журналіста Георгія Гонгадзе. Принагідно Теличенко сподівається, що буде відправлено на дорозслідування справу Пукача — вбивці Георгія.

МВС обіцяє ID–картки

Міністерство внутрішніх справ уже через рік планує видавати ID–картки європейського зразка замість внутрішніх паспортів України. Про це глава МВС Анатолій Могильов заявив учора на прес–конференції.