«Прапор перемоги — жовто–блакитний»

15.06.2011

Радянський тоталітаризм намагався знищити українство — перервати в Україні історичний зв’язок між поколіннями, викорінити національну пам’ять, особливості нашої ментальності, культури і мови. А в чомусь ці деструктивні процеси тривають і зараз. Про це заявив голова партії «Наша Україна» Віктор Ющенко, виступаючи у меморіальному комплексі «Дем’янів Лаз». У цьому урочищі неподалік від Івано–Франківська 60 років тому проводились масові розстріли в’язнів із тюрми НКВС, загинуло понад 500 осіб.

«В українців забирали землю, мову, культуру, історію, волю і життя. Винищували під корінь українську інтелігенцію, її еліту. Ув’язнювали й розстрілювали цвіт української нації — українських хліборобів. Висилали в Сибір. Убивали голодом», — сказав лідер «Нашої України», перераховуючи злочини радянського режиму.

За його словами, історію Дем’янового Лазу замовчували, бо «ніщо так не скріплює націю, як свої герої». «Бо такі сторінки історії вчать нас, як осмислювати своє національне становлення, як стати українцями», — вважає Президент попередньої каденції. Ющенко відзначив, що трагедія Дем’янового Лазу стоїть в одному ряду із такими місцями, як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр, Биківня чи Катинь.

Виступаючи на місці трагедії, Віктор Ющенко торкнувся теми легалізації радянських прапорів та ролі України в II Світовій війні. «Коли нам кажуть, що є народ–«побєдітєль», а ви, якщо хочете приєднатися, — ставайте в сіни, бо «побєда» могла бути отримана і без вас... Я не хочу стояти ні в чиїх сінях, бо ми — народ–переможець, — заявив Ющенко. — Що ж до прапорів, то в України є власний стяг перемоги — «чи це перемоги Ярослава Мудрого, чи УНР, чи УПА — це наш жовто–блакитний прапор, й іншого не може бути».

На прес–конференції в Івано–Франківську Віктор Ющенко прокоментував поточні політичні події. Зокрема, ще раз повторив, що найбільшою помилкою свого президентства й досі вважає Юлію Тимошенко. «Нас згубив не Янукович, нас згубив не Симоненко, нас згубила оця дама», — переконаний лідер «НУ».

Віктор Ющенко вважає, що за президентської каденції йому не вистачало «партнера ідеологічно українського, готового до пожертви через реформування тих чи інших аспектів, адже тоді ми мали колосальні можливості» — а натомість з’явився конкурент».

 

ОЦІНКИ

«Керуємося не соціологією, а цінностями нації»

В останні тижні помітно, що Віктор Ющенко значно збільшив свою політичну активність — робить численні заяви, проводить зустрічі з пресою, їздить по країні. На Прикарпатті лідер «Нашої України» дав зрозуміти, що робить ставку на очолювану ним партію.

Ющенко заявив, що вірить у прекрасне майбутнє «Нашої України». «У даний час немає іншої політичної сили, яка б так кристалізувала і ясно сформулювала безальтернативну політику для України, яка полягає в національному відродженні, свободі, демократії та європейській інтеграції», — пояснив Віктор Ющенко.

Що ж до партійного рейтингу, то для лідера «НУ» це справа другорядна. «Ми керуємося не соціологією, а цінностями нації. І ми це робимо незалежно від того, яка політична погода або хто є і буде нашим партнером», — наголосив Ющенко.

  • Почесний громадянин Рукомиша

    Надовго запам’ятається жителям села Рукомиш Бучацького району, що на Тернопільщині, храмове свято, яке відбулося минулої неділі. Насамперед тому, що участь у духовних урочинах стародавньої Свято–Онуфріївської церкви брав третій Президент, лідер партії «Наша Україна» Віктор Ющенко. >>

  • Влада мститься малому та середньому бiзнесу

    У рамках програми «Владу — під контроль!» голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко та голова центрального виконкому Сергій Бондарчук наприкінці минулого тижня побували на Волині. У Луцьку вони зустрічалися із підприємцями Завокзального ринку, де кілька років люди відстоювали своє право на працю в судах, бо їх хотіли позбавити права на оренду торгових місць. Лідери «НУ» мали також зустріч із громадськістю міста Горохів. На Горохівщині почалися заходи з відзначення 360–річчя Берестецької битви. У неділю Наливайченко та Бондарчук долучилися до офіційних урочистостей у селі Пляшева Рівненської області в Національному історико–меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви». >>

  • «По совісті служити Україні»

    Суботнього ранку в селi Пустовiйтiвка біля Свято–Троїцької церкви вправляються сонце, висвічуючи в хрестах, та козаки Роменського козацького товариства, готуючись вітати шановних гостей. Організатори свята «Калнишева рада» дещо нервуються: чи зійдуться люди? Та хвилина за хвилиною, і вже з якоїсь машини роздаровують стрічки, прапорці з символікою «Нашої України», під’їздить один, другий автобуси, вишиковуються легкові автівки. Незабаром на майдані людно й гамірно. >>

  • Замок для Наливайченка

    Минулої неділі на Тернопільщині зі святково–робочим візитом перебував голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко. Святковим — бо, по–перше, приїхав якраз на Трійцю, а по–друге, взяв участь в оригінальних урочинах у старовинному замку. Захід був присвячений 10–літтю Державного історико–архітектурного заповідника міста Бережани — його проведенню сам Наливайченко і посприяв. >>

  • ВІДГУКНИСЬ, ЧИТАЧУ!

    Шановна читацька громадо! На нашому редакцiйному календарi невдовзi кругла дата — 20–рiччя. Сподiваємося, що серед вас, друзi «України молодої», є ветерани–передплатники, хто знайомий iз нашою газетою вiд перших її випускiв; є читачi з меншим стажем; а хтось, може, придбав щойно цей номер... >>

  • Передмова до вибору–2010

    Виборча кампанія — привід визначатися не лише для простих громадян, а й для відомих інтелектуалів, громадських діячів, людей мистецтва тощо. Зробивши вибір, вони прагнуть донести свої аргументи й до інших. Хтось співає у виборчих турах, хтось агітує в телевізійних ток–шоу. А знаний поет і дипломат Дмитро Павличко, відомий правозахисник і дисидент Євген Сверстюк та політик Микола Поровський виклали свої погляди на папері. Ідея цієї шпальти зародилася в них у небі над Сумщиною, під гуркіт гелікоптерного двигуна: троє авторів літали до Хоружівки разом із Віктором Ющенком, який у рідному селі отримував благословення на другий президентський термін. >>