Ложка меду в бочці з дьогтем

07.06.2011

У парламенті днями зареєстрували новий, «покращений», законопроект щодо пенсійної реформи. Віце–прем’єр–міністр соціальної політики Сергій Тігіпко сподівається, що Верховна Рада ухвалить його ще до 4 липня, тобто до канікул. Доопрацьована пенсійна реформа, свідчить Тігіпко, включає 11 принципових змін порівняно з початковим варіантом.

Щоправда, експерти оцінюють нововведення до пенсійного законопроекту дуже прохолодно. Заступник міністра праці та соціальної політики часів Президента Ющенка Павло Розенко запевняє: найбільш одіозні норми — щодо підвищення пенсійного віку для жінок, підвищення страхового стажу та зміни формули нарахування пенсій — залишені без змін, а уточнення, які Кабмін вніс до документа, мають лише косметичний характер.

Найбільш істотні, на яких наголошують урядовці, — це питання щодо пенсійного віку для жінок та «обрізання» пенсій можновладцям. Так, за задумом реформаторів, жінки самі зможуть обирати вік виходу на пенсію (упродовж трьох років перехідного періоду), а тим, хто працюватиме далі, — нараховуватимуть доплату. «Але якщо уважно вчитатися у пропозиції уряду, то це не вільний вибір, а примус жінки виходити на пенсію пізніше, — каже Розенко. — Адже, щоб вийти у 55 років на пенсію, за логікою уряду, їй потрібно звільнитися з роботи, і якщо вона вийде у 55 років, то буде отримувати меншу пенсію, ніж заслужила, — на 0,5 % за кожен недопрацьований місяць. Тобто жінка отримає своєрідне покарання за те, що не захотіла працювати довше».

Інша новація — обмеження розміру максимальної пенсії десятьма прожитковими мінімумами. Причому йдеться не тільки про нові пенсії, а й ті, що вже нараховані (нагадаємо, раніше передбачалося 12 мінімумів лише для нових пенсіонерів). «Але насправді урядовці чудово розуміють: не пройде і півроку, як ця норма буде скасована Конституційним Судом, — каже Павло Розенко. — Адже тільки на моїй пам’яті КСУ тричі відміняв аналогічні речі. І вийде, що всі норми, які погіршують життя простих людей, вступлять в дію, а норма для чиновників виявиться неконституційною».

Член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Володимир В’язівський теж вважає, що доопрацьований законопроект фактично не відрізняється від попереднього (до речі, такий висновок зробило і Головне науково–експортне управління ВР, яке оцінювало документ). «Кабмін лише ілюзорно робить поступки майбутнім пенсіонерам, — каже «нашоукраїнець» В’язівський, — і зменшує надходження в бюджет: якщо раніше передбачалося, що реформа закриє дірку в бюджеті Пенсійного фонду в чотири мільярди, то тепер йдеться тільки про два — це не вирішує проблеми Пенсійного фонду». Володимир В’язівський зауважує: поки парламент розглядає урядовий законопроект, він із колегами по комітету готує альтернативний пенсійний документ, який передбачає єдину схему нарахування пенсій для всіх категорій працівників.