Осетер у бронзі

01.06.2011
Осетер у бронзі

Осетра в Бердянську нинi можна побачити лише бронзового. (Фото з сайту bimp.com.ua.)

У новому курортному сезоні влада міста на Азові вирішила порадувати відпочивальників новим витвором місцевого скульптора Миколи Мироненка. Оригінальний пам’ятник делікатесному представнику живих морських ресурсів у його натуральну величину встановлено на узбережжі моря, неподалік готелю «Дюна», який де–факто належить нардепу Валерію Баранову. Парламентарій, власне, й зініціював поповнення полку оригінальних скульптур на курорті. На гранітному постаменті викарбували невтішну для усіх реалію: «Тут водились осетри...».

«Нащадкам слід знати, що така цар–риба в Азові колись була, — зауважив у своєму спічі пан Баранов. — Нехай бодай у бронзі збережеться». Нардепа тут же підправив генеральний директор місцевого риболовецького підприємства «Бриз» Сергій Матвєєв: були в Азова рекордні для морів запаси живих ресурсів — відновимо, відтак, мовляв, доцільніше було викарбувати на граніті «Тут водитимуться осетри!».

Запорізькому кореспонденту «УМ» керівник «Бризу» розповів, що у ніч на 9 травня поточного року фахівці одного з південних НДІ завершили інкубацію майже дев’яти кілограмів ікри, одержаної на початку місяця від двох самок руського осетра. Результат — приблизно двісті тисяч маленьких рибинок, котрі, якщо все піде за планом, у серпні будуть випущені в Азов здатними до самостійного життя. Перспектива на найближчі роки — до мільйона штук молоді щороку «даруватиме» Азовському морю підприємство «Бриз». За умови, уточнив Сергій Матвєєв, якщо Валерій Баранов і надалі перейматиметься фінансуванням не лише аналогічних пам’ятників, а й відновленням популяції осетрових. Лобіювання нардепами від регіону необхідних рішень уможливлює та суттєва обставина, що саме пан Баранов є очільником бюджетного комітету Верховної Ради. І «фінансовий вітерець» у своїх вітрилах «Бриз» відчув уже на старті закладення осетрового господарства...