Як добре бути прокурором!

01.06.2011

Українські чиновники й політики продовжують оприлюднювати декларації. Щоправда, дехто робить це неохоче (але ж закон зобов’язує!), а ще хтось відмовляється оприлюднювати дані про заробіток і майно, посилаючись на білі плями у законодавстві. Зокрема, це стосується народних депутатів, які виправдовуються тим, що вони начебто не зобов’язані «світити» декларації.

Голова Регламентного комітету ВР Олександр Єфремов вважає, що депутатські звітності мав би оприлюднити апарат парламенту. «Депутати самі ухвалювали цей закон. Там прописано, що є носій інформації — у даному випадку носієм інформації є апарат парламенту», — зазначив голова фракції «Регіонів». Він додав, що депутати звернулися до секретаріату ВР щодо оприлюднення декларацій (так ми й повірили, що вони щиро цього хотіли!), бо саме там їх збирають. «Депутат може за бажанням сам оприлюднити свою декларацію, але з юридичної точки зору це має робити носій інформації — апарат парламенту», — стверджує Єфремов. Апарат, нагадаємо, порадив звертатися до самих нардепів. Кінці у воду?

Народні депутати могли би взяти приклад у, скажімо, керівництва Генеральної прокуратури (щоправда, для них показувати декларацію — обов’язок). І Віктор Пшонка, і його заступник Ренат Кузьмін виявилися багатими людьми. Сукупний дохід Генпрокурора у 2010 році становив 853 тисячі гривень. Зокрема, 153 тисячі — дивіденди, проценти, роялті; 45 тисяч — матеріальна допомога; 303 тисячі — зарплата. Походження інших 350 тис. грн. не вказано, повідомила «Українська правда». Сукупний дохід дружини Пшонки Ольги за минулий рік — 554 тисячі гривень.

У Пшонки є земельні паї у розмірі 7,17 га та 28518 га (так вказано у документі, хоча тут, можливо, була помилка). Також Генпрокурор володіє двома гаражами площею 47 та 16 квадратів. Ольга Пшонка має земельні паї площею 0,48 га, житловий будинок площею 752,3 квадратних метри та гараж площею 32,2 квадрати. На банківських рахунках Пшонки є 1 мільйон 381 тисяча гривень, а на рахунках дружини — 706 тис. грн. Окрім того, подружжя спільно володіє квартирою площею 126,4 кв. м.

Сукупний дохід першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна за минулий рік — 648 тис. грн. Прибуток родини — 495 тисяч. У Кузьміна є житловий будинок площею 534 кв. м та квартира площею 125,4 квадратів. Його родина має житловий будинок площею 534 кв. м та квартиру площею 529,7 квадратів.