30 гелікоптерів на вісьмох лідерів

27.05.2011
30 гелікоптерів на вісьмох лідерів

Поки лідери «Великої вісімки» за діловим сніданком обговорювали питання ядерної безпеки, господиня саміту, дружина президента Франції Карла Бруні (в центрі) хвалилася перед їхніми дружинами своїм вагітним животом. (Фото Рейтер.)

Курортному Довілю цими днями не до туристів — місто на французькому узбережжі Ла Маншу приймає лідерів восьми найпотужніших економік світу. Дводенний саміт «Великої вісімки» (або G8 — від англійського Giant 8), який відкрився вчора ввечері й завершиться сьогодні, традиційно охоронятиме ціла армія — понад 12 тисяч поліцейських та військовослужбовців, 30 військових гелікоптерів, а на випадок атаки з повітря в небо будь–якої миті готові злетіти кілька безпілотних винищувачів.

Порядок денний нинішнього саміту G8 визначили нещодавні резонансні події — землетрус і спричинена ним аварія на АЕС «Фукусіма–1» у Японії, хвиля антиурядових повстань у країнах Північної Африки та Близького Сходу тощо. Зокрема, лідери США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії, Канади та Росії обговорять питання надання фінансової допомоги Єгипту і Тунісу, економіка яких під час революцій зазнала значних втрат. І, звісно, одним із нагальних питань буде ситуація в Лівії та неспокійній Сирії — щодо того, якими мають бути дії міжнародної спільноти стосовно цих країн, між вісьмома «найсильнішими світу цього» є певні розбіжності. Зокрема, вони спробують знайти загальні позиції щодо Лівії і Сирії, ставлення до подій в яких у членів «Великої вісімки» доволі неоднозначні. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», Британія, Франція на Німеччина за участі Португалії розробили проект резолюції Ради Безпеки ООН, яка засуджує Сирію за жорстоке придушення опозиційних акцій. Водночас Росія, яка наділена правом вето в Радбезі ООН, виступає проти іноземного втручання у внутрішні справи Сирії — як і Лівійської Джамахірії.

Проте гучних сварок або надто палкого обговорення певних рішень очікувати навряд чи варто. Як зазначають міжнародні оглядачі, саміти G8 останнім часом відбуваються в досить спокійній обстановці й нагадують радше «виїзд компанією на уїк–енд», ніж зустрічі, на яких вершаться долі світу. А роль головного світового форуму перебирає на себе «Велика двадцятка» (до якої входять також Австралія, Аргентина, Бразилія, Індія, Індонезія, Китай, Корея, Мексика, Саудівська Аравія, Туреччина, ПАР і Європейський союз).

«Світська зустріч» учора стартувала робочим сніданком, на якому «великі восьмеро» обговорювали питання ядерної безпеки. Серед наступних питань порядку денного — інтернет. Лідерам «Великої вісімки» належить вирішити: залишати всесвітню мережу такою ж вільною, як раніше, чи взяти її під контроль, з огляду на розгул терористів та активне нехтування інтернет–користувачами авторських прав.

У планах також — робочий обід iз лідерами низки африканських країн, під час якого учасники саміту планують порушити питання міжнародної підтримки економічного розвитку Чорного континенту, сприяння регіональній й енергетичній безпеці, а також ефективності допомоги країнам Африки.

Ще однією постійною темою стане обговорення ізраїльсько–палестинского конфлікту і шляхів його подолання. Зокрема, йтиметься про недавній виступ президента США Барака Обами, який заявив, що Вашингтон виступає за відновлення Палестинської держави в кордонах 1967 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>